Onze redacteur Mary kan zich geen maaltijd voorstellen zonder dat ze met een ui begint: "Het doet zoveel voor de smaak!"

De nieuwe oogst uien ligt in de schappen. Dus dat betekent heerlijk genieten van de scherpe smaak van deze veelzijdige groente. Groente? Jazeker, ook een ui reken je tot de groenten. Wat dat betreft zijn uien een beetje een stiefkindje in de keuken, zo ondergewaardeerd als groente. Uien zijn echter minstens zo gezond als broccoli of wortels. Ze zitten boordevol vezels en gezonde bioactieve stoffen. En met 2 uien per persoon zit je al aan de helft van wat je op een dag nodig hebt aan groenten.

Twee uien per persoon is een makkie, zeker als je ze de hoofdrol geeft. In uiensoep, uiensaus, uienquiche, of die heerlijke Zweedse ovenschotel van aardappel en ui. Bovendien zijn uien heerlijke smaakmakers. Pittig en scherp, rauw door een salade, zacht en aromatisch, gefruit als de basis van elke saus. Start het koken met het snipperen van een uitje en je hebt een prima manier om je dagelijkse portie groente op te krikken.

Dit weekend nog maakte ik een heerlijke lauwwarme uiensalade van rode ui (zo mogelijk nog aromatischer dan gewone ui) als voorafje voor een etentje met goede vrienden. De basis van deze salade zijn in de pan gebakken rode uienparten. Bak eerst wat dungesneden gerookt spek uit in een koekenpan, haal dit uit de pan en gooi er dan wat parten rode ui in. Bak de uien op hoog vuur maar zorg dat ze niet zwart worden. Blus de uien na 5 minuten met een flinke scheut rode balsamicoazijn, verdeel de uien samen met het uitgebakken spek en wat geschaafde Parmezaanse kaas over een beetje sla. Nog wat noten (bijvoorbeeld walnoten) erover en besprenkelen met olijfolie. Naar smaak zout en peper erover strooien en direct serveren. Een fantastisch voorgerecht! Of – met een stuk brood erbij en een royalere portie - als lunch- of hoofdgerecht. Eet smakelijk!

We hebben een heerlijke download voor je gemaakt met de favo recepten van Mary: allemaal met uien in de hoofdrol. Doe er je voordeel mee. Voor slechts € 2,50 in onze webwinkel.