We hebben 7 tips voor je om goedkoper uit te zijn met boodschappen doen.  

1. Houd de aanbiedingen in de gaten 
Dit kun je doen in de winkel, met foldertjes of met een app (bijvoorbeeld de app “Reclamefolder” of “TooGoodtoGo”). Aan het einde van de dag prijzen supermarkten vooral verse producten die bijna over de datum gaan af. Maak daar gebruik van.  

2. Ga naar de markt voor je boodschappen
Op de markt is het goedkoper en bovendien kun je er vaak kleinere hoeveelheden los kopen. Ga ook aan eind van de markttijd naar de markt. Veel producten gaan dan namelijk voor een prikkie weg, omdat de marktlui ze anders moeten weggooien.  

3. Ga naar goedkope supermarkten
Doe je boodschappen bij budgetsupermarkten, zoals Aldi en Lidl of bij een mediterrane supermarkt. Dat scheelt echt.  

4. Kies voor goedkope merken in plaats van A-merken
Huismerken of budgetmerken doen qua kwaliteit vaak niet onder voor de A-merken. A-merken zijn zo duur omdat er ook veel reclame voor wordt gemaakt. Dat reclamebudget zie je terug in de prijs. Tip: hoe lager in het schap hoe goedkoper de producten.  

5. Doe boodschappen met een lijstje
Maak voor je gaat winkelen een lijstje met wat je nodig hebt. Zo kun je veel gerichter inkopen doen en voorkom je impulsaankopen.  

6. Laat je niet verleiden
De supermarkt is erop gericht om jou zoveel mogelijk te laten kopen. Wees je daar bewust van en ga goed voorbereid op pad. Ga niet met een lege maag, niet met haast, niet met kinderen die lekkere trek hebben. Hou je aan je boodschappenlijst en negeer de kassakoopjes en aanbiedingen van producten die je niet echt nodig hebt.  

7. Gooi niets weg 
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar! Gooi verlepte of overrijpe producten niet weg. Wees creatief en verwerk die niet meer zo verse producten bijvoorbeeld in soepen, sauzen of smoothies. Oud brood kun je roosteren of er tosti’s, wentelteefjes of croutons van maken.  

Gezond eten duur? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook als je wat minder geld te besteden hebt, kan je heel gezond eten. Om je te inspireren, maakten we een receptspecial Budgetkoken: een download met 23 recepten die weinig geld kosten en heel gezond zijn, en daarnaast volop tips en tricks om goedkoper uit te zijn met de boodschappen. Je vindt de receptspecial Budgetkoken voor €3,- in onze webshop.