Vrouw achter een laptop recepten zoeken

We willen weg van sterkbewerkte producten, of is er toch iets te zeggen voor pakjes en zakjes? Volgens Mary moeten we ze niet meteen afschaffen.

Authentieke, Italiaanse tomatensauzen, traditionele wereldgerechten, ambachtelijke soepen, culinaire sauzen… De supermarkten staan er vol mee. Afgeladen vol zelfs: 70% van het supermarktaanbod bestaat uit zulke sterkbewerkte producten. Maar geen fabrikant haalt het in zijn hoofd om deze producten op de markt te zetten als er geen vraag naar is. Blijkbaar willen we met z'n allen deze producten dus eten. Hoe nep ze ook zijn, want er is natuurlijk niet echt iets authentieks, traditioneels en ambachtelijks aan.

Maar er is een kentering gaande. Steeds meer mensen, waaronder ik, willen weg van die pakjes en zakjes. We roepen dat zelfgemaakt veel lekkerder is. En dat is ook zo. Maar… dan moet je wel een beetje kunnen koken. De overgrote meerderheid van mensen die tegen pakjes en zakjes zijn, zijn culinair goed onderlegd. Ze vinden pakjes en zakjes minder gezond. Daar hebben ze een punt. Pakjes en zakjes zitten immers vol toevoegingen die je niet echt nodig hebt, bevatten vaak meer zout dan je zelf toevoegt aan een maaltijd en uit steeds meer onderzoek blijkt dat sterk bewerkte voedingsmiddelen slecht zijn voor de gezondheid. Maar het allerergste vind ik misschien nog wel: het smaakt altijd hetzelfde.

Punt is dat als je nooit goed hebt leren koken (zoals onze oma's vroeger wel op de huishoudschool) dan ben je maar wat blij dat je iets smakelijks op tafel zet, met behulp van een pakje of zakje. Toch? Laten we de pakjes en zakjes daarom ook wat credits geven.

De wereldgerechten en de "chicken tonight" hebben toch mooi wat meer variatie gebracht in de Nederlandse keuken van aardappelen-groenten-vlees. En voor mensen die niet goed kunnen koken, of die koken niet leuk vinden, zijn die semi kant-en-klaarproducten een uitkomst. De verpakking vertelt wat er nog aan – gelukkig vaak - verse producten bij moet en hoe je het moet bereiden. Pakjes en zakjes kun je daarom ook zien als het “instapmodel” voor leren koken. Als je leert koken met pakjes en zakjes, durf je na een tijdje misschien ook wel een echt recept aan, of maak je er zelf een variatie op. Nog dichter bij puur koken komen de verspakketten met alle ingrediënten voor een gerecht. Een aanwinst in de supermarkt en een volgende stap naar zelf koken.

Hier bij PuurGezond doen we er alles aan om echt pure recepten, ook voor als je een minder ervaren koker bent, zo gemakkelijk mogelijk te maken. We maken makkelijke recepten en hebben een bulk aan video's over hoe je bepaalde recepten vers bereidt. Maar misschien wordt het ook wel tijd dat koken een verplicht vak wordt op de middelbare school!

Mary

Mary is diëtist en redacteur van PuurGezond. Ze schreef ook het boek 7 inzichten voor een blijvend goed gewicht. Daarin staan veel tips en ook 100 van haar favoriete eenvoudige en gezonde recepten. Je koopt het boek voor € 21,- in de webshop

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.