Kalkoen, wildzwijn of ree? Rollade, rosbief of varkenshaas? Waarom moet het bij het kerstdiner altijd draaien om het vlees? Het is veel leuker om groenten de hoofdrol te geven.

Ga eens uit van pompoen, pastinaak, spruitjes of spinazie. Dat is nog eens een challenge! Met groenten is zoveel mogelijk. 

Ik kook heel graag voor anderen en ik houd van lange tafels vol gasten. Het leukste vind ik het om zo'n etentje een thema mee te geven. En heel vaak is dat groenten! Verslaafd als ik ben aan de boeken van Yotam Ottolenghi laat ik me volop inspireren: groenten, groenten en nog eens groenten. En het is niet meer alleen Ottolenghi die voor groente gaat. Kooktijdschriften, supermarktmagazines en website staan vol met feestelijke recepten met groenten. Afgelopen weekend heb ik in een etentjes voor 6 personen in totaal 4 kilo groenten verwerkt.

We aten een paté van champignons, een frisse pastinaaksoep met appel daarna. Als tussengerecht een ravioli gevuld met pompoen en als hoofgerecht een curry van diverse soorten vis met romanesco en knapperig gebakken palmkool. Het nagerecht was mascarpone-ijs met een saus van mandarijntjes.

Het was een supergeslaagde avond. Een soort pre-kerstdiner met een mooi gedekte tafel, kerstlichtjes aan, kaarsen op tafel en een lekkere wijn erbij. We vermaakten ons prima, en we genoten volop. Wat me ook altijd weer opvalt na zo'n groentemenu is dat ik na een hele avond tafelen, met al die gangen, niet overvol zit. Wel zo prettig!

Ik geniet er ook altijd van dat de gesprekken tijdens die etentjes opvallend vaak over groenten gaan. “Eigenlijk raar dat je altijd zo weinig groenten krijgt in restaurant”, “Gek toch dat je nooit zo in groenten denkt”  “Wat leuk, je mist het vlees echt niet!” En het allerleukste zijn na afloop de whatsapp bedankberichten: “Nog nooit zoveel groenten gegeten”, “Al die nieuwe groentesmaken: heerlijk!” en "Mag ik alsjeblieft je recepten?

Nu ben ik mijn echte kerstmenu aan het plannen en ik weet 100% zeker wat ik ga doen. Doe je mee en maak jij jouw groen(t)e kerstmenu?

Mary

Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten en veel groenten, ze leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.