Karine vindt een rijtje adviezen voor gezond eten uit 1883. Toen adviseerde men heel modern eten met smaak!

Ik denk graag van mezelf dat ik up-to-date ben als het gaat om eten en gezondheid. Dat ik de trends goed bij hou, dat ik weet wat de stand van zaken is in de wetenschap en dat het aanbod in de winkels me geen verrassingen bezorgt.

Maar ineens twijfel ik.

Ik twijfel vooral of het nou allemaal wel de moeite waard is. Kan ik niet veel beter terug kijken in plaats van vooruit?

Neem nou dit plakkaat met eetregels. Ze passen echt naadloos in deze tijd.

  • Buy it with thought: hou bij het inkopen van eten rekening met bijvoorbeeld het seizoen, milieu, dierenwelzijn en wat je nog op voorraad hebt.
  • Cook it with care: neem de tijd om je eten te bereiden, gebruik geen kant-en-klaar producten maar écht eten.
  • Use less wheat & meat: minder tarwe, dat mag best eens gezegd worden in de voedingsadviezen die door brood worden gedomineerd. En minder vlees: vanwege duurzaamheid en gezondheid.
  • Buy local foods: ja toch, er is niks hipper en duurzamer dan je eigen groenten verbouwen of kopen bij de stadsboer of het boerenbedrijf bij je in de buurt.
  • Serve just enough: kook niet te veel, eet niet te veel.
  • Use what is left: gebruik restjes en gooi zo min mogelijk eten weg.

Deze adviezen zijn uit… 1883. Ruim 138 jaar geleden wisten we dus al perfect wat we moesten doen om gezond en duurzaam te eten. Waarom hebben we daar niet naar geluisterd? Waarom zijn we kort daarna begonnen met de voedingsindustrie, met producten in pakjes en zakjes, met frisdranken, met fastfood en gemaksvoedsel dat onze smaakpapillen heeft afgestompt en onze buiken heeft doen groeien?

Weg met de toekomst! Lang leve het verleden.

Karine

Karine is redacteur van PuurGezond en heeft de boeken "Eet Meer! lekker in je vel met PuurGezond" en "PuurGezond Slank in 8 stappen" geschreven. Je koopt deze boeken in onze webwinkel.