Het was dit jaar nog eerder dan voorgaande jaren raak. Al sinds eind november liggen in alle supermarkten talloze kant-en-klaar producten voor het kerstmenu. Alleen maar leuk om ideëen op te doen, vindt Mary.

Al jaren is het zo dat kerstkoken vooral kerstopwarmen is geworden. Alles is kant-en-klaar te koop. Echt alles! De vulling voor de kalkoen, de saus voor over de garnalen, de zalmtimbaaltjes, de wildragout, de rollade met marinade, de spruitjesschotel, de cranberrysaus, de aardappelpuree, het grand dessert, de tiramisu, de crème brulee, de chocoladetaart, de borrelplank, het kerstkoekjesdeeg, de spoom… De supermarkt dicteert ons dat het kerstdiner heel gemakklijk en snel moet. Het kerstdiner wordt zo een kwestie van slim je winkelwagentje volladen en je koelkast volproppen. Op eerste kerstdag hoef je dan alleen maar op te warmen en af te bakken en als je zin hebt de tafel leuk te dekken. En de afwas achteraf valt ook reuze mee, want al die eenpersoons-schaaltjes en -bakjes, die ovenschalen en opwarmbakken kieper je na afloop gewoon in de vuilnisbak.

Maar gelukkig zie ik ook een kentering. Er komen ook steeds meer pure kant-en-klaar producten voor pure kerstdiners. Producten zonder ellenlange ingrediëntenlijsten of onnodige toevoegingen. Pompoensteaks, geroosterde groenten, paddenstoelrisotto of spruitjesgratin. Dat klinkt toch heel puur? Dat is het ook, maar helaas zijn al die gezondere prefabmaaltijden vaak vreselijk duur en ook weer in onnodig veel plastic verpakt. Waarom moet het perse zo makkelijk, waarom mag volgens de supermarkt het koken van een lekker kerstdiner geen tijd kosten?

Want laten we eerlijk zijn, hoe druk is zo'n kerstdag nou echt? Als je het goed beschouwt, is dat toch een dag waaop je bij uitstek tijd hebt om te gaan staan kokkerellen. Tijd om met aandacht te koken. Tijd om met veel liefde te roeren in je paddenstoelensoep, safraanrissotto of wildragout. Tijd om samen met kinderen of vrienden te zorgen voor een lekker maal. Veel aandacht voor elkaar, dat is toch waar het echt om draait deze dagen?

Een ding is wel fijn aan die kant-en-klare kerst-supermarktverzinsels: ze brengen je op ideetjes. Goed voor de inspiratie voor het kerstdiner. Dus ik maak nog maar eens een rondje.

Fijn kerstfeest!

Mary

Zoals altijd deel ik mijn recepten graag met jullie. We hebben daarom een download gemaakt met 10 homemade feestrecepten die een gezond streepje voor hebben. Je kunt de download hier gratis aanvragen.