wat moet je eten voor een gezonde aarde

De wereldbevolking neemt toe en de productie van voedsel heeft een grote impact op het milieu. Kunnen alle monden in de toekomst gezond en duurzaam gevoed worden? Ja, zo stellen 36 wetenschappers van over de hele wereld in een <link www.thelancet.com/commissions/EAT>recente publicatie in The Lancet</link>. Tenminste, als iedereen gaat eten volgens het “Gezonde Planeet Dieet”.

Goed nieuws dus voor de wereld en ook goed nieuws voor volgers van PuurGezond. Want het Gezonde Planeet Dieet vertoont verrassend veel overeenkomsten met een PuurGezond voeding. Kijk maar eens naar een aantal aanbevelingen die de wetenschappers doen.   

Ga voor gezond, duurzaam én lekker

Gezond en duurzaam eten hoeft echt niet ten koste te gaan van de smaak! Dat zeggen deze wetenschappers en dat verkondigen we bij PuurGezond al jaren. Een bewijs zijn al dieheerlijke recepten op onze PuurGezond website

Omarm plantaardig eiwit

De wetenschappers adviseren vooral om meer peulvruchten en noten te eten, want dat zijn goede plantaardige bronnen van eiwit. Dat komt heel mooi overeen met de adviezen en recepten in het PuurGezond boek “Eet meer!”

Word flexitariër

Vlees is een goede bron van voedingsstoffen als eiwit, ijzer en vitamine B12, maar een hoge consumptie is slecht voor je gezondheid en voor de aarde. Toch hoef je geen vegetariër of veganist te worden om gezond en duurzaam bezig te zijn. Het advies van de wetenschappers komt neer op maximaal 1 keer per week rund- of varkensvlees, 2 keer per week kip en 2 keer per week vis, met porties van circa 100 gram per keer. Ook bij PuurGezond zijn we voorstander van flexitarisch eten; we adviseren 2 à 3 keer per week vegetarisch te eten. Tips en recepten zijn te vinden in onze digitale cursus "Gezond vegetarisch eten

Plan een week vooruit

Ietwat verrassend misschien is het advies van de wetenschappers om per week te plannen wat je gaat eten. Zo kun je zorgen voor voldoende afwisseling, het scheelt tijd en voorkomt ook dat je voedsel moet weggooien. Ben je dit niet gewend? Probeer dan eens het PuurGezond wintermenu. Daarin staat voor 4 weken beschreven wat je elke dag kunt eten, met 3 hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes.

Kook vaker zelf

Van dit advies worden we bij PuurGezond helemaal blij. Het is één van de inzichten uit het boek “7 inzichten voor een blijvend goed gewicht”. Zelf koken is beter voor de lijn, want je weet precies wat er in je eten zit. En het is beter voor de aarde, want je hebt geen pakjes, zakjes en kant-en-klare producten nodig. Alleen maar pure, onbewerkte producten, die nog niet zoveel beslag op de aarde hebben gelegd. 

@ Angela

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.