Mary denkt terug aan haar oma, die zoveel van Hollandse groenten hield.

Als kind logeerde ik vaak bij mijn oma. Een heerlijk nuchter mens waarvan ik me de vele relativerende opmerkingen nog altijd herinner. Wat ik me ook herinner was haar no-nonsense houding ten opzichte van eten. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Pakjes en zakjes? Dat vond ze maar niks. Elke zaterdag werd er bouillon getrokken voor de zondagse soep, waarvan je - als je geluk had - op zaterdagavond bij de avondboterham al een kommetje mocht eten. Ik herinner me ook de heerlijk luchtige omeletjes die ze bakte, kruidige rode kool, een fantastische uienstamppot en natuurlijk de Limburgse specialiteit: zoer vleisj. Van buitenlandse fratsen moest ze niks hebben. In die tijd begonnen langzaam maar zeker de meer uitheemse soorten groente en fruit een plekje te veroveren in de Nederlandse supermarkten. Maar niet bij mijn oma in de keuken. Ze kende het niet, dus er kwam geen paprika, broccoli of aubergine in.

De afgelopen 40 jaar is het aanbod van groenten enorm veranderd. En een groot deel van die uitheemse soorten komen tegenwoordig gewoon van Nederlandse telers. Ik zou ze niet meer kunnen missen, de aubergines, courgettes en paprika’s. Heerlijk en goed voor de variatie.

Maar toch had mijn oma wel gelijk, met haar gemopper op buitenlandse fratsen. Ik merk dat ik steeds minder kies voor groenten uit Verweggistan. Waarom peultjes uit Kenia, waarom Israëlische sperziebonen en Spaanse aardbeien? Het staat me tegen en het is niet nodig. Met het grote, goede en gevarieerde aanbod van Nederlandse telers (eventueel aangevuld met wat groenten uit de eigen moestuin) kan ik alles maken waar ik zin in heb.

Vanavond dus maar een salade van Hollandse tomaten, andijvie, ui en paprika. Met een beetje feta. Al had mijn oma dat dan wel weer te veel buitenlandse poespas gevonden. 

Mary

<em">Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.</em">

Ook zin in groenten van Hollandse bodem? In ons lentemenu hebben ze een hoofdrol! Vier weken lang inspiratie voor lekker eten. Je koopt het lentemenu voor € 7,50 in onze webwinkel.