Jouw lichaam is een kraakpand. Vrijwel direct na je geboorte huizen er namelijk – zonder je toestemming - miljarden bacteriën in je darmen. Ongevraagd eten ze dagelijks met je mee.

Het zijn wél aardige krakers. Want in ruil voor kost en inwoning doen die kleine makkers heel wat voor je gezondheid. Zo ondersteunen ze je immuunsysteem, maken vitamines en stimuleren de stoelgang. Wetenschappers zijn gefascineerd door die bacteriën, samen wel het microbioom genoemd. Het effect op onze gezondheid is waarschijnlijk groter dan we ooit kunnen vermoeden. Er worden bijvoorbeeld al relaties gelegd met diabetes, overwicht, allergie, depressie en prikkelbare darm. Het is daarom uitermate slim om een goede gastheer te zijn voor je krakers.

Dat kan, op 4 manieren.

  1. Ten eerste geldt: voed je bacteriën! Ze zijn vooral dol op vezels. Die haal je uit groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen.
  2. Ten tweede geldt: geef ze ook supervezels! Dat zijn bijzondere vezels, waar bacteriën extra dol op zijn. Beste voorbeeld is inuline, een vezel dat voorkomt in asperges, aardperen, witlof, artisjokken en schorseneren. Zet die regelmatig op het menu.
  3. Ten derde? Schud je darmen. Regelmatig bewegen zet niet alleen je spieren aan het werk, maar zorgt ook dat je darmen op een goede manier worden geprikkeld. Het stimuleert je spijsvertering en daarmee ook je microbioom.
  4. Ten vierde: vermijd stress. Want dat is een factor die de weerstand ondermijnt en die je krakers uitput en verzwakt.

Lekker PuurGezond eten, voldoende rust, stress vermijden, veel bewegen en supervezels eten. Ach, die eisen van de krakers vallen best mee eigenlijk. 

Karine
 

Karine is redacteur bij PuurGezond. Ze schreef de boeken "PuurGezond Slank in 8 stappen" en "Eet meer". Samen met internist Hanno Pijl schreef ze boeken over diabetes en hart- en vaatziekten. Karine houdt enorm van schrijven, van de duinen en van nieuwe ideeën bedenken.

PS In ons boek “Eet meer!” draait het om vezelrijke producten. Eet meer groenten, fruit, noten en peulvruchten. Een fijn boek vol goede tips en heel lekkere recepten. Zodat je darmen gaan floreren en jij minder snaaitrek hebt!. Bestel het boek voor 21 euro in onze webwinkel.