Het ene crashdieet belooft nog meer dan het andere: snel en probleemloos alle overtollige kilo’s kwijt! Maar waar het echt om draait, gezonder gaan leven, dat wordt vaak vergeten. Bij PuurGezond pakken we dat anders aan. Lees het succesverhaal van Petra, die al 22 kilo afviel.

De PuurGezond Professionals begeleiden je heel persoonlijk naar een gezonder leef- en eetpatroon met succes op de lange termijn. Petra wordt begeleid door PuurGezond diëtist Ingrid Kop van Eilandcoaching in Hilversum.

Petra: ‘Sinds mijn 11e was ik veel te dik. Geen wonder. Mijn ouders en zussen zijn ook allemaal dik of zijn dik geweest. In mijn gezin was eten een feest, maar het moest wel snel. Mijn vader, een ouderwetse, in de goede zin des woords, huisarts, had een klein halfuur pauze om te eten. Hij at dan de heerlijkste gerechten door mijn moeder bereid. In een kwartiertje lukte dat. Klaar voor het volgende spreekuur. Hard werken en dan ’s avonds samen snoepen uit de trommels; één met hartig, één met zoet. De twinkelogen van mijn vader terwijl hij en ik de trommels attaqueerden staan me nog altijd bij. 

Als kind werd ik niet gepest maar ik voelde me wel altijd de dikkerd. Voor gym had ik een 7 omdat ik zo mijn best deed, maar ik voelde me een mislukt geval, gaf mezelf eerder een 5. Op ballet, daar hield ik van, danste ik als dikke dwerg. Op mijn 11e ging ik al naar de Weight Watchers. Afgevallen. Weer aangekomen. Toen naar Juffrouw Dieet zoals ik mijn diëtist noemde. Alles afwegen. Het ging, tot het er weer aankwam.

Snel eten deed ik als kind, en ook als volwassene. Snel eten, snel werken, alles uit het leven halen. Ik had een directeur die tegen mij zei: 'Als je mensen aanneemt, vraag dan of ze snel eten. Die moet je hebben, namelijk.' Blijkbaar was snel eten goed. Niet alleen mijn vader deed dat, ook mijn directeur.

Daarom leek een snel dieet me ook wel wat. Ik heb allerlei crashdiëten gevolgd, met zakjes en repen, shakes en nepspaghetti. Ik was er best goed in. Maar ook in het daarna weer aankomen volgens het boekje: altijd meer dan ervoor.

Op mijn 56e was het zo erg geworden dat het niet langer meer kon. Maar wat moest ik doen na zoveel pogingen? Misschien de talloze liefdevolle wenken van mijn man en vele anderen eens aannemen door te gaan bewegen? Maar bewegen was een ramp geworden. Ik was nog niet bij de hoek van onze straat of ik hoorde mezelf, als halve grap, zeggen: 'kunnen we terug?'

Geen idee hoe dit te doorbreken. Tot een vriendin tegen me zei: 'Zolang ik je ken, ben je er al mee bezig. Dus of: accepteer jezelf zoals je bent, of doe er wat aan.' Ze stuurde me informatie over een beugel van Smallbite waarmee je alleen langzaam kunt eten en met kleine hapjes. Een vondst! Ik kreeg er een diëtist bij. Een zoveelste dieet op een briefje had ik echter niet nodig. Wat ik wel nodig had was iemand die mee beweegt met mijn weerstanden en me, liefst met empathie en humor, aan het lopen krijgt.

Ik kwam bij een PuurGezond diëtist die haar praktijk niet in een zompig kamertje heeft met een weegschaal die een kilo meer aangeeft dan thuis. Nee, dit is een diëtist die haar spreekkamer heeft in de vrije natuur. Terwijl je een uur lang wandelt, stelt ze vragen en geeft ze me handige en verstandige adviezen. Een superleuk mens. Niet snel wandelen. Maar gewoon. Kleine stapjes en kleine hapjes. Zo hoop ik er te komen, samen wandelend op mijn doel af.’

Wil jij ook met een PuurGezond professional aan de slag? Zoek hier op wie er bij jou in de buurt zit. Vul je plaatsnaam of postcode in en je krijgt de dichtstbijzijnde professional in beeld.