bloemkool aangesneden

Groente is gezond en dat geldt ook voor bloemkool. Deze Hollandse groente heeft een paar extraatjes die niet iedereen weet…

Boordevol voedingsstoffen

Je zou het misschien niet verwachten, maar bloemkool bevat veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten en past hierdoor uitstekend in een gebalanceerd voedingspatroon. Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg. Gebruik ook niet teveel water, want dan verdwijnen er veel vitamines en mineralen in het kookvocht.

Gooi jij de bladeren weg?

De bladeren van bloemkool worden vaak weggegooid. Dat is ontzettend zonde! Deze bladeren kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn ook nog eens rijk aan calcium, dat goed is voor je botten. Hoe eet je bloemkoolbladeren? Snijd de bladeren in reepjes en dip ze net als bleekselderij of wortelreepjes in een lekker sausje. Ook kun je de bladeren roerbakken, roosteren in de oven of verwerk ze in een stamppot. Zo heb je meer waar voor je geld en krijg je al het goede van de natuur binnen.

Hollandse favoriet

Bloemkool is ook een echte Hollandse favoriet, omdat het niet van ver hoeft te komen. Bloemkool is van juni tot en met begin november gewoon van eigen bodem te verkrijgen. Lekker, gezond en duurzaam dus.

Lekker veelzijdig

Bloemkool combineert verrassend goed met kaassaus. In deze video zie je hoe je zelf een lekkere kaassaus maakt. Maar er is meer dan alleen gekookte bloemkool met een sausje. Denk ook eens aan stomen of garen in de oven. Zo blijven de verrukkelijke smaak en de belangrijke voedingsstoffen behouden. Probeer bijvoorbeeld eens deze smakelijke recepten:

Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor € 21,-.

Herfstrecepten