hoofdgerecht
6 personen

Ingrediënten

1 kip (1,75 kilo)
100 gram dragonboter (100 gram boter gemengd met 2 teentje geperst knoflook en 2 el gehakte dragon)
4 grote ongepelde teentjes knoflook, geplet met een mes
1 eetlepel olijfolie
500 gram nieuwe aardappelen
4 grote eieren
3 zachte kropslaharten, blaadjes losgehaald
6 kleine gekookte bietjes, geschild, in partjes
½ komkommer, geschild, gehalveerd in dikke plakken
6 kleine, rijpe trostomaten, in partjes
1 bosje jonge lente-ui, schoongemaakt en gehalveerd
1 bosje kleine radijsjes, schoongemaakt en gehalveerd

Voor de dragondressing:
150 gram mayonaise
½ theelepel mosterd
1 eetlepel dragonazijn of wittewijnazijn
3 eetlepels room
1 eetlepel gehakte dragon
snufje kristalsuiker (of rietsuiker/palmsuiker)

Bereiden

  • Verwarm de oven op 200 °C. Leg de kip op de borst en knip met keukenschaar aan beide kanten langs de ruggengraat. Vouw de kip open, draai met de borst weer naar boven en druk flink op het borstbeen tot het plat ligt.
  • Duw je vingers voorzichtig tussen het vel en het vlees en laat het vel alleen aan het uiteinde van de poten vastzitten. Verdeel kleine hoeveelheden van de dragonboter onder het vel en duw van de buitenkant op zijn plaats. Zet het vel met een kleine cocktailprikker bij de nek vast.
  • Leg de geplette teentjes knoflook in het midden van een licht met olie ingevette braadslee en leg de kip erop met het vel naar boven. Bestrijk met olie, bestrooi met zout en peper en rooster 35 tot 40 minuten in de oven tot er helder vocht uitkomt wanneer je het dikste deel van het vlees met een cocktailprikker inprikt.
  • Leg de kip op een snijplank, wikkel losjes in aluminiumfolie en laat 15 tot 20 minuten rusten tot de kip genoeg is afgekoeld om vast te pakken.
  • Doe intussen de aardappelen in een pan water en kook de aardappelen beetgaar. Doe de eieren in een pan kokend water en kook 8 minuten. Meng de ingrediënten voor de dressing. 
  • Giet de aardappelen af, laat licht afkoelen en halveer. Pel de eieren en snij ze in kwarten. Pluk grote stukken kippenvlees van de botten.
  • Verdeel de sla over een groot bord en leg de warme kip, de aardappelen, de eieren, de bieten, de komkommer, de tomaten, de lente-ui, en de radijsjes ertussen. Besprenkel met wat dressing en serveer met de rest van de dressing apart. 

Dit recept komt uit het boek Het Farmhouse Cookbook.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met eieren