Altijd goed een combinatie van peulvruchten, kip en avocado.

hoofdgerecht
4 personen
bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

2 avocado's
5 teentjes knoflook
4 eetlepels extra vergine olijfolie
3 eetlepels limoensap + paar partjes limoen
1 eetlepel (sherry)azijn
1 klein bosjes koriander, blaadjes grofgehakt
300 gram quinoa
75 ml arachide- of zonnebloemolie
2 kleine rode uien, 1 fijngesnipperd en 1 in plakjes
675 ml kippen- of groentebouillon
2 rode pepers in fijne ringetjes
350 kippendijstukjes
1 volle theelepel gemalen komijn
1 rode chilipeper, ontzaad en gehalveerd 
1 theelepel gemalen kurkuma
400 gram zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
8 bosuitjes, fijngehakt
eventueel voor erbij: feta, verbrokkeld

Bereiden

  • Maak de avocadopuree: doe het vruchtvlees van de avocado, 2 teentjes knoflook, de olijfolie, 2 eetlepels limoensap, azijn en 2 eetlepels koriander in de keukenmachine. Draai tot je een mooie gladde puree hebt en zet apart.
  • Rooster de quinoa 3 minuten in een droge koekenpan boven een middelhoog vuur. De quinoa moet wat donkerder worden, een licht geroosterde geur afgeven en beginnen te springen. Neem van het vuur en zet apart.
  • Verhit 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie in een flinke koekenpan of braadpan en voeg de gesnipperde ui toe. Fruit totdat de ui zacht is. Hak de overgebleven knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Bak 2 minuten mee, roer hier de quinoa door en breng op smaak. Giet de bouillon erbij, roer en breng aan de kook. Zet dan meteen het vuur laag tot zeer laag, doe de deksel op de pan en laat alles 15 tot 20 minuten zachtjes koken, of tot het vocht is opgenomen.
  • Verhit intussen de overgebleven olie in een koekenpan en fruit daarin de pepers totdat ze zacht zijn. Voeg de rode uit toe en fruit deze mee totdat hij ook zacht is. Voeg de kip, komijn, chilipeper en kurkuma toe en bak alles totdat de kip door en door gaar is en de schuine stukjes chilipeper licht geschroeid zijn aan de randen. Voeg de bonen en bosuitjes toe en breng op smaak. Laat alles goed doorwarmen.
  • Schep de quinoa luchtig door het kipmengsel en voeg de overgebleven koriander toe. Giet de rest van het limoensap erbij en proef of er nog zout of peper bij moet. Serveer met de avocadopuree, zure room en limoenpartjes.
  • Verbrokkel de feta eroverheen (als je die gebruikt) - het is niet hetzelfde als de Mexicaanse queso fresco, maar het is geen slecht alternatief.

Dit recept is met toestemming overgenomen uit Granen, peulvruchten & zaden; 150 feel-good recepten voor ontbijt tot diner van Molly Brown.

 

Vaker peulvruchten eten dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,- 

Recepten voor hoofdgerechten