oliebollen in een schaal

Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar! En om het jaar goed af te sluiten, ons succesrecept voor zelfgebakken oliebollen. Succes!

Je hebt voor een basisbol niet veel meer nodig dan bloem, gist en melk. En natuurlijk olie om in te bakken. Gewoon zonnebloemolie is al oké. Geen zin in oliebollenlucht in huis? Zet je frituurpan dan in de schuur, of gewoon buiten. Je hebt wel kans dat je dan meteen voor de hele buurt moet gaan bakken.

Verwarm ½ liter melk tot handwarm. Meng 500 g bloem met 1 theelepel zout. Los 1 zakje gedroogde gist op in 425 ml van de melk. Even laten staan. Roer 1 ei en de bloem door de melk en roer met een houten lepel of met een mixer met deeghaken tot een glad beslag. Smelt 50 gram boter en voeg dit met de rest van de melk (75 ml) bij het beslag.

Als je gevulde oliebollen wilt maken, bijvoorbeeld met rozijnen, moet je nu de vulling toevoegen (zie tips). Je kunt in deze hoeveelheid deeg ongeveer 300 gram vulling verwerken. Dek de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plek.

Laat het deeg zo 1 uur rijzen. Je kunt hiervan 15 tot 20 oliebollen bakken.
Verwarm zonnebloemolie of frituurolie tot 180° C. Dompel een ijsboltang of lepel even in de hete olie en schep hiermee een bolletje uit het gerezen deeg. Laat de bol voorzichtig in de olie glijden. Het deeg zakt naar beneden, maar komt als het gaar wordt bovendrijven.

Bak zo 4-5 oliebollen tegelijk. Een oliebol is in ca. 8 minuten gaar en mooi bruin. Draai de bollen halverwege om met een vork of schuimspaan. Laat de bollen uitlekken op keukenpapier en leg ze op een mooie schaal. Bestrooi ze voor het serveren eventueel met een beetje poedersuiker.

Je kunt ook hier even de video bekijken van hoe je oliebollen bakt

Tips;

  • Appelbollen: snij 2 geschilde appels in stukjes en meng dit met 100 g rozijnen en rasp van 1 citroen door het deeg
  • Bosbessenbollen: meng 300 g gedroogde bosbessen door het deeg
  • Cranberrybollen: meng 300 g gedroogde cranberry’s door het deeg
  • Sucadebollen: meng 150 g rozijnen en 150 g sucadeblokjes door het deeg
  • Notenbollen: meng 150 gram gehakte walnoten of hazelnoten, 1 appel in stukjes en 100 g rozijnen door het deeg

Ben je op zoek naar meer recepten die je helpen meer Puur te gaan eten? Kijk dan eens naar onze boeken.Ze kosten 21 euro per stuk in onze webwinkel en staan allemaal boordevol lekkere recepten en voorbeelden van PuurGezonde dagmenu’s

 

  • “Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond”: het basisboek over PuurGezond eten
  • “PuurGezond Slank in 8 stappen”: over op een PuurGezonde manier wat kilo’s kwijt raken
  • “7 inzichten voor een blijvend goed gewicht”: over ook op de lange termijn je gewicht goed houden

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Winterrecepten