Kerststol

Het is best veel werk, maar wel heel leuk werk. En met een zelfgebakken kerststol wordt het kerstontbijt natuurlijk nog lekkerder!

Verbrokkel 40 g verse gist boven een kommetje en voeg 1 theelepel suiker en 1 dl handwarme melk toevoegen. Los de gist al roerend op en laat dit mengsel circa 15 minuten staan.

Warm 1,5 dl melk op in een pannetje en roer er 1 theelepel kaneel door.
Doe 500 g bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en meng dit samen met de warme melk, 2 theelepels zout (8-9 gram), 50 g boter, 10 g witte basterdsuiker en 1  eidooier door de bloem. Kneed het geheel ongeveer 15 minuten goed door.

Doe het deeg in een kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een lauwwarme plek gedurende ongeveer 1 uur rijzen.

Hak 100 g amandelen grof en laat 150 gram rozijnen en 150 gram krenten enkele minuten in heet water wellen. Laat deze uitlekken en dep ze droog. Meng de rozijnen, krenten, amandelen en 75 gram gekonfijte sinaasappelschil met 1 eetlepel bloem. Kneed deze vulling door het deeg.
Vorm een bal van het deeg en dek weer af met een vochtige doek. Laat het deeg zo nog een keer 10 minuten rijzen.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 15 cm. Vorm van 300 gram amandelspijs een rol van ongeveer 30 cm lengte en leg deze op het deeg. Vouw het deeg over de amandelspijs heen. Leg de stol op bakpapier op de bakplaat. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek nogmaals 20 minuten rijzen.

Zet na 10 minuten de oven aan op 180 °C om voor te verwarmen. Bak de stol in het midden van de oven in ca. 45 minuten gaar en lichtbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Bestrooi de afgekoelde stol eventueel met poedersuiker.

Tips

  • In plaats van amandelen kan je ook andere soorten noten gebruiken.
  • Experimenteer met andere gedroogde vruchten zoals abrikozen of cranberry’s.
  • Gebruik niet meer dan 500 gram vulling (noten en gedroogd fruit) in een brood van 500 gram bloem, anders rijst het brood niet goed.
  • Je kunt ook speltmeel gebruiken. Dit brood zal door de combinatie spelt en zware vulling ook minder goed rijzen.

Nog op zoek naar lekkere receptn voor kerst? kijk hier

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Winterrecepten