Enkele tips:
- Zet je koelkast op 4 ºC en check dit temperatuur eventueel met een koelkastthermometer. Bij deze temperatuur blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
- Maak gebruik van de groentelades in de koelkast: die zijn het best geschikt voor groente en fruit
- Appels en peren hoeven niet in de koelkast, maar ze blijven wel langer goed als je ze in de groentelade van de koelkast bewaart.
- Zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika houden niet van de lage koelkasttemperatuur. Bewaar ze liever op een koele plek, bijvoorbeeld de schuur of een kelder(kast).
- Check regelmatig (bijvoorbeeld 2 keer per week) de houdbaarheidsdata van je voorraad.
- Bewaar brood in een gesloten trommel of zak. Dit hoeft niet in de koelkast. Eet je niet zoveel brood, leg het dan in de diepvries en ontdooi alleen wat je nodig hebt.
- Voorkom dat je koelkast te vol wordt. Alleen als er gekoeld bewaren op een verpakking staat, moet het in de koelkast. Staat er ‘gekoeld bewaren’? Dan moet het product altijd in de koelkast worden bewaard, geopend en ongeopend.
- Sommige producten hoeven alleen na opening gekoeld bewaard te worden. Je kunt daarom ongeopende potten groenten, augurken, mosterd, ketchup etc. gewoon in de kast bewaren. En zaken als (olijf)olie, azijn, ketjap en honing hoeven helemaal niet in de koelkast.