verschillende soorten aubergines

Aubergines behoren tot de populairste groenten in het Middellandse Zeegebied. Maar ook in Nederland wordt deze veelzijdige vruchtgroente steeds populairder. Tijd voor een ode aan de aubergine!

De looks

Met zijn ronde vorm en paarse, zacht glanzende uiterlijk is de aubergine een ware beauty! De paarse aubergine is bij ons het meest bekend. De benaming aubergine wordt hier zelfs gebruikt om de specifieke paarsblauwe kleur aan te duiden. Behalve paars is de aubergine er echter ook in wit, mintgroen en in prachtig "graffiti" met paars-witte strepen. Allemaal hebben ze wit vruchtvlees. Die mooie glans van de aubergine betekent trouwens niet dat de aubergine dan op zijn lekkerst is. Vaak is de vruchtgroente dan juist nog onrijp. Het meeste smaak heeft een aubergine die wat matter en zelfs wat rimpelig is. Let er wel op dat de vruchtgroente nog stevig aanvoelt en een frisgroen kroontje heeft.

De herkomst

Van oorsprong groeit de aubergine in Zuid- en Oost-Azië. Meer dan de helft van de wereldoogst komt uit China. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de aubergine dus geen mediterrane groente, al is hij daar wel razend populair. In Italië eet men per persoon gemiddeld zo’n 10 kilo aubergine per jaar. Daar heet de vruchtgroente trouwens melanzane, oftewel "gekke appel". Aubergines zijn zeer gevoelig voor lage temperaturen en worden daarom in Nederland voornamelijk in de kas geteeld.
De benaming aubergine komt uit het Sanskriet en betekent "plant die winderigheid geneest". Over dit effect zijn de meningen trouwens verdeeld, bij sommige mensen kan de aubergine juist gasvorming verergeren. De eerste varianten van de aubergine in Europa waren trouwens niet paars, maar wit, klein en rond. Dit verklaart de Engelse benaming eggplant.

De inhoud

Inhoudelijk zit het wel goed met de aubergine! Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen zoals foliumzuur en magnesium. De hoeveelheid vitamine C in aubergines is niet zo indrukwekkend. Met een portie aubergine behaal je nog geen 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Gelukkig combineert de aubergine heerlijk met allerlei andere groenten.
Net als de meeste andere groenten, bevatten aubergines geen vet, nauwelijks koolhydraten en weinig kilocalorieën. De aubergine past dus prima in een PuurGezonde voeding!

Het karakter

De aubergine is een zeer flexibel type: je kunt er eindeloos mee variëren! De milde smaak en het stevige vruchtvlees combineren uitstekend met exotische, krachtige smaakmakers. Aubergines hebben een sponsachtige structuur, die na bereiden indikt tot een haast vleesachtig geheel. Dit maakt de aubergine ook erg geliefd in de vegetarische keuken. De combinatie van de vrij neutrale smaak met de luchtige, sponsachtige structuur, zorgt ervoor dat de groente supergoed smaken absorbeert. Bij het bakken zuigt de groente ook makkelijk olie op, waardoor gerechten met aubergine soms wat machtig kunnen zijn. In recepten wordt daarom vaak geadviseerd gesneden aubergine vooraf te blancheren of te bestrooien met zout. Hierdoor zuigt het minder olie op. Bestrooien met zout werd vroeger ook wel gedaan om de bittere smaak te neutraliseren. De huidige aubergines zijn echter niet meer bitter van smaak. Iets een bittertje is vaak alleen vlak onder de schil aanwezig, in een mate die gerechten met aubergine juist wat extra pit geeft.  

Let trouwens wel op: de aubergine heeft ook een minder goede karaktereigenschap. Zo kun je hem beter niet rauw eten. Rauwe aubergines bevatten de stof solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. 

Het gebruik

En tenslotte, hoe is de aubergine in de omgang? De aubergine is een exotisch type. Bewaar hem daarom liever niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur. Als je de aubergine niet snel gaat gebruiken voor een gerecht, leg deze dan niet naast bananen, tomaten of citrusvruchten op de fruitschaal. Deze vruchten scheiden stoffen af die het rijpingsproces van de aubergine bevorderen.

Dat de aubergine een veelzijdig type is, zie je duidelijk terug op onze website. Je vindt er de meest uiteenlopende recepten met aubergine, zoals deze gekarameliseerde aubergine of de hippe en heerlijke auberginespread baba ganoush. Vaak wordt aubergine in plakjes of blokjes gebruikt in ovenschotels, maar je kunt hem ook heel goed in helften of in zijn geheel in de oven poffen. Prik bij een in zijn geheel te poffen aubergine wel wat kleine gaatjes in de schil, zodat poffen geen ploffen wordt. Supersmakelijk en makkelijk zijn bijvoorbeeld deze geroosterde aubergines met Libanese broodsalade. Plakken gegrilde aubergine zijn ook een lekkere koolhydraatarme vervanger voor pasta in een lasagne. Of maak eens deze heerlijke caponata of dit verrassende, smaakvolle gerecht met zoet-zure aubergines.
Het is duidelijk, met aubergine zijn de mogelijkheden eindeloos!

 

Regelmatig een aubergine op het menu helpt je om veel groenten te eten. Veel groenten eten is een van de pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Niet voor niks zeggen we in ons boek “Eet Meer” dat je van groenten eigenlijk nooit teveel kunt eten. We gaan uit van 300-400 gram per dag. In het boek lees je hoe je dat heel praktisch uitvoert en hoe je ook door andere dingen juist meer te eten je voeding gezond maakt. Je koopt het boek voor € 21,- in onze webwinkel.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .