Al met al kan een stamppot behoorlijk aantikken als het gaat om calorieën en (verzadigd) vet. Het kuiltje met jus, de spekjes en de rookworst zijn immers echte calorie- en vetleveranciers. Zo maak je deze warme hap wat magerder:
- Maak de jus magerder met wat bouillon
- Vervang de spekjes door reepjes rauwe ham
- Neem eens casselerrib of een plak beenham in plaats van rookworst
Voor een stamppot vol gezonde visvetten kun je denken aan:
- Stamppot van tuinerwten (diepvries) met gerookte makreel
- Stamppot van prei met zalm
- Stamppot met paksoi, ui, smeuïg gemaakt met kokosmelk. Met witvis
Natuurlijk kun je ook genieten van stamppotten zonder vlees of vis. Maak bijvoorbeeld eens:
- Stamppot met pesto en spinazie
- Preistamppot met oude kaasblokjes
- Witlofstamppot met roquefort
- Spruitjesstamppot met walnoten of gerookte amandelen
Wil je je stamppot helemaal plantaardig?
- Vervang het scheutje melk door wat groentebouillon of groentennat, of gebruik een plantaardige melk
- Gebruik in plaats van boter olie, margarine, groentebouillon of groentennat
- Voeg (geroosterde) noten. pitten en zaden toe voor extra eiwitten en een lekkere "bite"
Stamppotten worden vooral gegeten in de winter. Ook in onze download met een PuurGezond Wintermenu staan ze. Deze download bevat een echt winters maandmenu, ideaal dus om de komende weken nog uit te proberen.