Weg met het tienuurtje

Hebben kinderen op school nou echt een tussendoorkoek en een pakje drinken nodig in de ochtend? Karine vindt van niet.

Zitten op je kont

Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur. Maar waarom eigenlijk? Alsof een kind dat 3 uur voornamelijk op zijn kont zit te lezen en te rekenen, acuut omkomt van de honger als het pas om 12.00 uur een boterhammetje eet. En alsof een kind na een kwartiertje rondhangen of voetballen op het schoolplein een levensgroot gevaar loopt om volledig uitgedroogd weer in de schoolbanken te verschijnen. Wie heeft die regel eigenlijk verzonnen? Wanneer is die ongein begonnen?

Niets kan ook

In elk geval niet toen ik nog een kleine Karine was en op de basisschool zat. In die tijd kon je kiezen tussen een pakje lauwe schoolmelk (brr) of niets. Ik koos natúúrlijk niets en denk maar niet dat ik dat erg vond. Eten en drinken, dat deed ik thuis wel weer. En echt, ik ben nooit flauwgevallen op school. Ik ben ook nooit acuut met uitdrogingsverschijnselen opgenomen. Als ik dorst had, dronk ik een slokje uit de kraan. Ik heb het overleefd.

15 procent

Mijn zoon nam in groep 7 en 8 geen tussendoortjes mee naar school. Hij had er gewoon geen zin in. Zijn juf sprak hem daar regelmatig op aan: ‘want zo’n tussendoortje heb je echt nodig’. Echt niet! Schoolsnacks zijn niet nodig, punt. Een gemiddeld tussendoortje (een pakje drinken en een koek) voor een schoolkind bevat zo’n 250 kilocalorieën. Dat is bijna 15% van de totale energiebehoefte van een kind. Dat is behoorlijk. Ik wil echt niet zeggen dat de schooltussendoortjes de enige oorzaak zijn van de toename aan overgewicht bij kinderen, maar het is zeker wel een factor die bijdraagt.

Weg ermee

Kunnen die tussendoortjes niet gewoon weg? Of, als het dan écht niet anders kan, kan de leerkracht niet met een kist appels of een rol rijstwafels rondgaan in de klas, met daarbij een beker water uit de kraan? Wij volwassenen hebben trouwens ook niks aan een tienuurtje. Tenzij je de hele dag zwaar lichamelijke arbeid verricht, of na een pittige sporttraining. Al die zogenaamde gezonde tussendoortjes en snacks in de supermarkt willen jou alleen maar verleiden. Je hebt ze niet nodig, zeker niet als je een goed ontbijt hebt genomen. Het is even wennen, maar al snel weet je niet beter. Dag tienuurtje, hallo lekkere lunch!

PS: goed ontbijten helpt

Met een goed ontbijt heb je geen behoefte aan tussendoortjes. Wij hebben een ontbijtspecial vol met gezonde en lekkere ontbijtrecepten. Granola, muesli, ontbijtcrumble, havermoutpap… Met deze download kun je elke dag kiezen voor een nieuw ontbijt – en heb je dat tienuurtje echt niet meer nodig. Deze download is voor slechts € 2,50 te koop in onze winkel!

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .