Karine pleit voor een extra kolom in voedingsmiddelentabellen: de dooreetfactor!

Voedingstabellen, sommige mensen zijn er dol op. Leuk, opzoeken hoeveel calorieën een moorkop is, of een punt appeltaart! Of serieus kijken naar vezels, vitamines, mineralen of goede vetten. Er zijn apps met tabellen, er zijn boekjes, er is de Eetmeter. Allemaal reuze handig en compleet.

Nou ja, compleet? Ik zou graag een extra kolom willen toevoegen aan elke voedingsmiddelentabel. De dooreetfactor. Hoeveel en hoe lang kun je van dit product eten zonder dat je er genoeg van krijgt?

De dooreetfactor is niet te verwarren met smaak, het gaat echt om het gemak waarmee je, vrijwel gedachteloos en zonder dat je er nog echt van geniet, kunt blijven dooreten van een product. Denk aan het verschil tussen melkchocolade en extra bittere chocolade en je snapt wat ik bedoel. Nu is dit - in tegenstelling tot het aantal calorieën -  natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. De ene persoon houdt meer van chips dan een ander, en de een is een grotere liefhebber van biefstuk dan de ander. Maar een gemiddelde is ongetwijfeld te bepalen en in een tabel te stoppen.

Twee dingen zullen dan meteen duidelijk worden. Het eerste is dat producten uit de voedingsindustrie een hoge dooreetfactor hebben. Denk aan chips, drop, pasta, winegums, fabrieksbrood, noedels, pizza en koekjes. Deze producten zijn vaak lekker zoet of juist hartig (met wat extra hartige smaakstoffen om de dooreetfactor te verhogen), ze happen makkelijk weg en je eet ze zonder dat de smaak lang blijft "hangen" op je smaakpapillen. Dooreten dus!

De dooreetfactor van pure, onbewerkte producten, is daarentegen veel lager. Van sla, tomaten, verse kabeljauw, biefstuk, roomboter en stevig speltbrood eet je minder snel grote hoeveelheden. Je moet er vaak langer op kauwen, ze leveren je meer goede voedingsstoffen en meer verzadiging.

Het is duidelijk: als je op gewicht wilt blijven, kies je voor producten die niet zo'n hoge dooreetfactor hebben. En van de producten die wel een hoge dooreetfactor hebben, koop je kleine porties. Een kleine reep melkchocolade, een bescheiden zakje chips. Ken jezelf, ken je eigen dooreetfactor.

Karine


Karine Hoenderdos is redacteur van PuurGezond. Ze schreef de boeken "Slank in 8 stappen" en "Eet meer"

Wil je wat minder door-eten en wat meer bewust eten? Dan is onze korte cursus "Mindful eten" iets voor jou. Een download met de belangrijkste principes van mindful eten. Dat helpt je om meer te genieten van eten! Voor € 9,50 te koop in onze webwinkel

 

.