Deze voedingsmiddelen zijn stukken duurder dan de gangbare varianten. Als ik voor het schap sta, kies ik regelmatig toch met mijn portemonnee. Maar gangbaar geproduceerd voedsel is eigenlijk veel te goedkoop. In de prijs die we betalen in de winkel zijn heel veel onkosten niet meegerekend.
Milieukosten
De productie van veel voedingsmiddelen gaat gepaard met uitstoot van broeikasgassen, gebruik van water en verlies van biodiversiteit. Deze gevolgen voor het milieu en de kosten die ermee gepaard gaan, zitten niet verwerkt in de prijs van voedingsmiddelen, maar worden afgewenteld op de maatschappij. In het kader van “de vervuiler betaalt” zou het veel eerlijker zijn om deze kosten wél mee te nemen in de prijs.
Vooral gangbare producten worden duurder
Deze nieuwe benadering rond de verduurzaming van ons voedselsysteem wordt ook wel “True Cost Accounting” genoemd. Mensen krijgen hiermee veel meer inzicht in wat een product werkelijk kost. Veel producten worden dan duurder, maar het ene meer dan het andere. Zo kan het zomaar zijn dat gangbare producten duurder worden dan duurzame producten. Duurzame producten hebben immers veel minder impact op het milieu, waardoor er niet veel extra gerekend hoeft te worden bovenop de huidige prijs.
Impuls aan duurzaam voedsel
Dat alles duurder wordt, daar ben ik geen voorstander van. Maar ik word wel blij als het prijsverschil tussen duurzaam en gangbaar kleiner wordt. Dat zou nog eens een mooie impuls kunnen geven aan duurzamer geproduceerde voedingsmiddelen. Want met de verkoop ervan wil het maar niet vlotten, zo blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel die recent is gepubliceerd. Het marktaandeel van duurzaam voedsel is in een jaar tijd gestegen van 10 naar 11 procent. Als het in dit tempo doorgaat, ben ik bang dat ik het moment niet meer meemaak dat er evenveel duurzaam voedsel als niet-duurzaam voedsel wordt verkocht (en dus ook geproduceerd).
Kleiner prijsverschil
Wat zou er gebeuren als True Cost Accounting een vlucht krijgt? Als het prijsverschil tussen duurzaam en niet-duurzaam voedsel steeds kleiner wordt? Zou het jou over de duurzame streep trekken? Mij in ieder geval wel!