Angela Severs
Angela Severs is voedingswetenschapper, tekstschrijver en redacteur bij PuurGezond.

Ken je het nieuwe Hollandsch streekproduct al, met een exquise smaak? Het ultieme scharrelvlees, logischer dan biologisch? Haast je, want er zijn er nu 100.000 van beschikbaar. Restaurantbezoekers en jagers smullen er al van. Maar waarom ligt het dan nog niet in de winkel?

Ja, ik bedoel gans. Wilde ganzen, die de afgelopen jaren volop hebben geprofiteerd van Nederland Luilekkerland. Die hun buikje rond hebben gegeten op de Hollandse weilanden en akkers. Op kosten van de belastingbetaler, want benadeelde boeren kregen een schadevergoeding. Die vergoeding verdwijnt trouwens in de nieuwe wet, dus een slimme boer neemt als nieuwe hobby jagen. Eind vorige eeuw waren ze nog een bedreigde vogelsoort, maar inmiddels is er sprake van een heuse ganzenplaag. In de winter zijn het er wel 2 miljoen, waarvan de helft ook ‘s zomers hier blijft.

Het lijkt wel de bio-industrie. Maar dan beter. Veel beter. Want tot het moment dat de kogel de veren raakt, heeft dit dier in vrijheid geleefd. Ik snap soms echt niet wat mensen tegen jagen hebben. Of het moet zijn dat de geschoten gans – als die niet op het bord van de jager of in een restaurant belandt – in de destructor verdwijnt. Net als een koe die aan een ziekte is overleden en is afgekeurd voor consumptie. En net als de mannelijke helft van alle legkuikens. Anders dan hun wel leggende zusjes hebben die geen functie in de voedselproductie. Ook de helft van de afgeschoten wilde ganzen wordt naar schatting in de destructor vernietigd. Jagers moeten daar zelfs voor betalen. Zo’n 30 cent per kilo.

Dat gaat ook jagers aan het hart. Daarom zijn er nu plannen om afgeschoten wilde ganzen aan voedselbanken te schenken. Tuurlijk gun ik het mensen die daarop zijn aangewezen van ganser harte. Weer eens wat anders dan rijst en blikken van over de datum. Maar een beetje jaloers ben ik wel. Want ook ik wil genieten van paté van wilde gans, carpaccio van ganzenborst, ganzennekworstjes en saucijzenbroodjes met wilde gans. Jammer dat een jachtopleiding minimaal € 1345,- en veel tijd kost…

Wie kent er een jager die van z’n ganzen af wil? Ik betaal er met alle liefde 30 cent per kilo voor. Das nog eens een duurzame kiloknaller.

Angela

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.