En hup, daar is de volgende foodtren

Alles komt ooit weer in de mode. Rechtstreeks gekopieerd uit de jaren zeventig zijn de nu zo populaire lange jurken, en gebatikte patronen. En de strakke lijnen, felle kleuren en grafische patronen van nu hebben verdacht veel van de jaren 80.

Met voeding is iets soortgelijks aan de gang. Moestuinen hadden onze grootouders ook. Taarten bakken deed iedereen vroeger zelf, havermoutpap was vaste prik bij het ontbijt en bloemkool was lange tijd de meest verkochte groente. Het raakte allemaal uit.

En nu komt alles weer terug. Taarten bakken bijvoorbeeld: het lijkt wel of iedereen aan het bakken is geslagen na Heel Holland Bakt. De moestuin was al booming, maar is nu echt helemaal in the picture na de spaaractie van Albert Heijn. Havermout is hot en wordt als superfood bestempeld. En bloemkool? Dat wordt massaal omarmd door koolhydraatarme foodies die er pizzabodems, rijst en couscous mee nabootsen.

Een van de nieuwste revivals is bouillon. Op steeds meer plekken in de wereld wordt bouillon omarmd: New York kent al vele bouillonbars. Je kiest je bouillon en de toevoegingen die je lekker vindt. Van groente tot noodles en van kip tot tofu. Gewoon, om mee te nemen in een grote kartonnen beker. Ook in Amsterdam haal je heel hip een bouillon to-go bij de Bouillon Bar. Het wachten is op bouillonbars op de stations, bouillon-kookboeken, bouillonwebsites en -facebookpagina’s.

Hippe foodies achter deze trend claimen dat bouillon zeer rijk is aan voedingsstoffen. Er wordt ook gezegd dat met name bottenbouillon collageen en gelatine (uit de botten) bevat, wat een natuurlijke anti-rimpeltherapie zou zijn. Het klinkt allemaal verdacht veel naar de nieuwe superfoodtrend. Maar laat nou mijn oma, en vele andere oma’s vroeger, elke week bouillon te hebben getrokken van een stuk schenkel en soepvlees. Ik herinner me nog de heerlijke geur van bouillon die op zaterdag stond te trekken op een laag pitje. Met een beetje geluk kregen we op zaterdagavond dan een kopje van het heerlijke vocht met een beschuit erin. Op zondag werd er soep van gemaakt, met vermicelli, groente en balletjes.

En wat die claims betreft. Bouillon is niets meer dan smakelijk vocht vol aroma’s, ietsepietsie eiwit, een beetje vet en wat mineralen en vitamines. Daar is helemaal niks mis mee. Maar het is beslist niet het krachtvoer zoals het gepromoot wordt. Verder is het gewoon lekker en een prima gezonde, caloriearme drank voor tussendoor. Net zoals vroeger bij mijn oma. 

 

Zelf bouillon maken doe je zo

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.