Gezond verstand

Van knollen tot citroenen en van haver tot gort: onze spijsvertering kan werkelijk alles aan. Zelfs voor een springerige sprinkhaan draaien onze maag en darmen hun hand niet om. De mens is met recht een omnivoor te noemen. We kunnen overleven op alles wat maar enigszins eetbaar is. Handig in vroeger tijden, toen we nog leefden uit wat de natuur ons te bieden had. Kwam er een haas voorbij huppelen, dan aten we ’s avonds haas. En zwom er een visje voorbij, dan stond er vis op het menu. Minder handig in huidige tijden, waar ons jachtterrein is beperkt tot de supermarkt en de horeca. Waar we ook zijn, er is altijd wat eetbaars voorhanden. En onderdruk maar eens de natuurlijke neiging om te pakken wat er te pakken valt. De gevolgen zijn bekend: overgewicht en welvaartsziekten (die niet voor niets zo heten).

Geen wonder dat onderzoekers wereldwijd al jarenlang onderzoek doen naar gezonde voeding. Met overigens weinig resultaat, want het is nog steeds niet bekend  op welke voeding de mens het beste gedijt. Welke voeding onze aderen het schoonst houdt, onze huid het jeugdigst en ons lijf het strakst. Is het voor onze gezondheid het beste als we 6 volkoren boterhammen per dag eten, zoals de Schijf van Vijf voorschrijft? Of kunnen we brood beter weglaten, omdat de mens in de oertijd ook geen brood at? En moeten we zuivel massaal vervangen door sojaproducten, omdat die op het menu staan van 100-plussers op het Japanse eiland Okinawa? Niemand heeft de wijsheid in pacht.  Ook dieetgoeroes niet, al doen die wel alsof. Misschien is er ook niet één voeding, die het meest gezond is, maar zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Misschien verschilt het ook wel van mens tot mens. Wie zal het zeggen?  De kans dat we het antwoord krijgen op al deze vragen, is klein.  En wat doen we in de tussentijd, als we op jacht zijn naar eten? Kiezen we dan voor koolhydraatbommen of juist eiwitbommen? Voor plantaardig of dierlijk? Voor die ene dieetgoeroe of de andere? Mij niet gezien. Ik kies voor gezond verstand en ga voor puur.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.