Mary Stottelaar
Mary Stottelaar is redacteur van PuurGezond, diëtist, tekstschrijver en kookgek

Crisis! Hebben we het nog wel ergens anders over? Je zou er helemaal depri van worden door alle negatieve berichten. Terwijl die crisis ons toch ook nog wel wat goeds brengt. Zo werd onlangs bekend dat Nederlanders sinds de crisis hun eetgewoonten hebben aangepast. Er wordt minder zoetigheid als drop, chocolade en snoepgoed gegeten en ook minder hartige snacks. We geven minder uit aan frisdrank en mensen halen minder vaak een kant-en-klaar maaltijd bij de snackbar en koken vaker zelf.

Dat is natuurlijk hartstikke goed nieuws voor onze gezondheid en ons gewicht. Niet meer heel vanzelfsprekend elke avond op de bank bij de koffie koekjes of chocolade en bij een glaasje fris of wijn een hele zak chips. Dat we de laatste jaren massaal aan de zoete en hartige snacks verslaafd zijn geraakt, is te wijten aan onze tot voor kort economisch zeer florissante tijden. Want waarom zou niks lekkers nemen als je het toch kan betalen? Al die extraatjes, die hadden onze oma’s en opa’s niet. Die waren blij met een plak cake in het weekend en als er feest was dan kreeg je een gevuld ei of een blokje kaas met een augurkje erop bij de borrel. Gevulde koeken, stroopwafels en candybars konden zij niet kopen als ze op een station stonden te wachten op de trein of als ze gingen tanken. En tijdens een dagje winkelen hoefden ze niet de aanbiedingen van fastfoodketens, snackbars, shoarmatenten en ijssalons te weerstaan. Al dat on-the-go eten was er indertijd niet en als het er wel was geweest, konden ze het zich niet veroorloven.

Met het stijgen van onze welvaart konden onze ouders -en wij natuurlijk ook- zich meer veroorloven wat eten betreft. Jezelf verwennen met iets lekkers werd heel gewoon. Het aanbod steeg. De supermarkten raakten vol met koek en snoepgoed en op elke hoek van de straat is tegenwoordig iets te eten te koop. Met als gevolg dat we nu 30% van alle calorieën via tussendoortjes binnenkrijgen. Dat we daarop besparen is dus eigenlijk helemaal niet zo gek. En juist goed dat we op producten als brood, groente en fruit veel minder besparen. Als we nu nog een stapje verder terug gaan naar de eetgewoontes van onze oma’s en opa’s dan kiezen we vaker voor pure producten en laten we alle relatief dure zakje en pakjes staan. Joh, we houden nog geld over!    

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.