Mary Stottelaar
Mary Stottelaar is redacteur van PuurGezond, diëtist, tekstschrijver en kookgek

De lente begint te kriebelen. Voelen jullie het ook? Ik merk dat ik na alle winterkost weer begin te snakken naar verse voorjaarsgroenten.

Ik kan niet wachten tot ik weer rabarber kan eten, jonge spinazie, vers van het land of raapsteeltjes.

Het was een raar jaar. Niet alleen wat lockdown, thuiswerken en corona betreft. Het was ook een heel apart winterkostjaar hier in huis. Waar normaal de stamppotten de boventoon voerden, heeft de voorkeur nu plaatsgemaakt voor vooral heel veel groenten. In het kader van Eet Meer! eten wij echt veel meer groenten. Wokschotels met veel verschillende groenten, winterse salades en geroosterde groenten uit de oven.

Ja, er was af en toe toch wel plek voor stamppot, maar dan een die voor het grootste deel uit groenten bestond. Ik heb er heel wat mee geëxperimenteerd. Zo werd de boerenkoolstamppot gemaakt met minder aardappel, gepureerde knolselderij en veel boerenkool. De hutspot bestond naast aardappel uit wortel, ui en pompoen. En pastinaken kunnen heel goed een deel van de aardappels vervangen in de zuurkoolstamppot.

Die stamppotten met een Eet Meer!-twist zijn hier thuis in goede aarde gevallen. Het smaakt prima. Het voelt niet alleen lichter en gezonder. Dat is het ook. Zeker als je weet dat het eten van te weinig groente en fruit leidt tot meer overlijdens per jaar dan dat verkeersongelukken dat doen. Met die megaportie groente per dag zitten we helemaal goed. Laat de lentegroenten maar komen. 

Mary

<em">Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.</em">