No milk today?
Dairy products milk, sour cream, cheese and butter on a background of hay. Various types of cheese, sour cream and cottage cheese in a clay cup, milk in a bottle and a jar. Eco farm dairy products (Dairy products milk, sour cream, cheese and butter on

Een beroemde Harvard professor, Walter Willet, bezocht Nederland. Met een bekende boodschap in zijn professorkoffertje: we hoeven echt niet zoveel melk te drinken als in Nederland wordt aanbevolen. Oeps! De dag voordat zijn lezing plaatsvond, verstuurde het Voedingscentrum daarom in alle haast al een nieuwsbericht met de boodschap: ‘Wat Willet morgen ook gaat zeggen, wij zullen sowieso niet de zuivelaanbeveling veranderen’.  Nederlanders moeten – net als Joris Driepinter - hun 3 glazen melk per dag blijven drinken.

Wat is wijsheid? Hebben we nu melk nodig of niet? En is het gezond of niet?

Er zijn 4 argumenten die pleiten vóór zuivel. Om te beginnen heeft Nederland een echte melkcultuur. Pap en yoghurt, kaas op brood en vla als toetje: zuivel hoort er echt bij in het Nederlandse menu. Ten tweede is zuivel lekker. Een latte machiato, een krentenbol met roomboter, yoghurt met vers fruit… en ten derde is zuivel een product met een hoge voedingswaarde. Zuivel is rijk aan calcium, B-vitamines en hoogwaardig eiwit. Ten vierde: magere zuivel scoort goed in voedingsonderzoek, vooral als het gaat om de preventie van overgewicht en hoge bloeddruk.

Er zijn ook 4 argumenten die tégen de Hollandse zuivelovervloed pleiten. Om te beginnen is de kalkaanbeveling in Nederland aan de hoge kant, zo zeggen veel deskundigen. Vitamine D en lichaamsbeweging zijn waarschijnlijk veel belangrijker voor de botopbouw dan de hoeveelheid calcium in de voeding. Ten tweede is zuivel niet een product dat altijd in de menselijke voeding heeft thuisgehoord. Pas sinds de opkomst van veeteelt, ongeveer 7000 jaar gelden, is er melk tot onze beschikking.  Sterker nog: 90% van de Aziaten en 20% van de westerlingen verliest na het 2<sup">e</sup"> levensjaar het vermogen om melksuiker (en dus melk) te verteren. Ten derde is het vet in zuivel vooral het verzadigde vet. Ten vierde kun je je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid en dierenwelzijn van zuivel….

Tja, Joris en Mr. Willet, wat nu? Milk or no milk, that’s the question!

Ik pleit voor een klein zusje van Joris Driepinter: Pien Pintje. Dit kleine zusje wil geen halve liters melk wegklokken omdat het moet. Maar ze lust wel graag een kom yoghurt, boerenkaas op brood en een dot slagroom op de appeltaart. In tegenstelling tot broer Joris stort Pien niet ineen van een dag zonder zuivel. Pien geniet. Van een beetje zuivel. Van lekkere zuivel. En van biologische zuivel. Mag dat, mister Willet?

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.