De cijfers zijn schokkend. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild! Weggegooid, bijvoorbeeld omdat niemand aan tafel meer trek heeft, omdat het over de datum is, omdat het bijvangst is of door slordigheid.
Het is absurd. Zeker als je bedenkt dat er nog steeds een wereldvoedselprobleem is en dat een weggegooid voedingsmiddel ooit geproduceerd is door een boer of visser of jager, dat het is vervoerd, is bereid in een keuken of industrie, is verkocht door een winkelier of restaurant, is gekocht door een consument… wat een verspilling van energie en kostbare grondstoffen.
De gemiddelde Nederlandse consument gooit 50 kilo eten per jaar weg. Dat komt neer op zo’n 150 euro. Ik hoor ook bij die consumenten. Ik gooi de melk weg die niet meer fris ruikt, het restje van de warme maaltijd, een kapje brood, een appel met bruine plekken…
Maar ik doe het niet meer in 2017! Bij PuurGezond is het thema dit jaar ‘No waste’.
Was je nog op zoek naar een goed voornemen? Maak 2017 het jaar van de No waste! Stel nou dat we allemaal 10 kilo minder weggooien dit jaar… dan is dat al een enorme besparing.
Het komend jaar geven we je op PuurGezond de beste tips en trucs voor slim inkopen, over koken, over slim bewaren en over restverwerking. Hou de website in de gaten en laat je afvalbak zo leeg mogelijk. Doe je mee?