(niet) blij met nutriscore

De Fransen hebben het. De Belgen hebben het. Duitsland heeft het. Spanje en Zwitserland hebben het. En vanaf 2021 heeft ook Nederland het Nutriscore-logo op de verpakkingen van levensmiddelen.

Met Nutriscore kun je in één oogopslag zien of een product gezond is. Tenminste, dat zeggen de voorvechters van het logo. Dat zijn bijvoorbeeld het Ministerie van VWS, de Consumentenbond en foodwatch.

Ik twijfel. Over de wens van de Consumentenbond om dat logo verplicht te maken in alle landen van de Europese Unie. Over de kostbare publiekscampagne die de consumenten moet gaan overtuigen naar dat logo te gaan kijken. Ik twijfel of zo’n logo überhaupt wel nodig is. En vooral: ik twijfel of dit gaat helpen om Nederland wat gezonder te maken. Het idee achter zo’n logo is dat het consumenten gaat helpen bij het maken van een gezonde keuze. Met de gedachte: ‘Als het logo een goede score heeft, dan is het goed. Dan hoef je niet meer na te denken.’

Maar… ik houd er niet zo van als mij het denken uit handen wordt genomen. Ik blijf liever alert. Denken jullie met me mee?

  1. Het Nutriscore-logo komt op verpakte producten. Maar onverpakte producten zijn vaak puurder en gezonder dan verpakte producten. Hoe minder bewerkt een product, hoe hoger de voedingswaarde. Géén Nutriscore-logo en géén verpakking is meestal beter dan een logo en een verpakking.
  2. Een producent wil graag een positieve score op de verpakking. Geen wonder, want men verwacht dat consumenten juist die gedachteloos uit het schap gaat plukken. Dat is de moeite waard! En dat betekent dat er flink wordt geknutseld om aan de voorwaarden van het logo te voldoen. Voorbeeld: aan pindakaas wordt zonnebloemolie of koolhydraten toegevoegd, zodat het minder verzadigd vet bevat. Daar wordt die pindakaas niet lekkerder van of beter op. En gezonder trouwens ook niet. Logo’s leiden altijd tot knutselen met ons eten en dat is jammer.
  3. Bij Nutriscore let men vrijwel alleen op voedingsstoffen. Dat zijn calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente en peulvruchten. Sommige scoren positief, anderen negatief en door middel van een formule wordt zo de score berekend. Alleen… wie bepaalt die formule? En hoe kan het dat olijfolie negatief scoort en appelmoes in een pot juist positief? Dat roomboter en volle yoghurt een min scoren en light vruchtenyoghurt met zoetstoffen een plus? Dat is op zijn minst bedenkelijk. Maar wacht eens even: denken mocht met Nutriscore juist niet meer.

Ik blijf voorlopig heel kritisch op Nutriscore. En jij?

Karine

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.