Ziekelijke neiging

Het is een akelige aandoening waar ik aan lijd: nutritionisme. En met mij nog veel meer voedingswetenschappers, diëtisten, artsen en levensmiddelenmarketeers. Nutritionisme is de ziekelijke neiging om voedsel niet als voedsel te zien, maar als dragers van calorieën, eiwitten, vitamines en vezels. Een nutritionist denkt dus niet: ‘Ha, een lekkere boterham met kaas!’ Maar hij of zij denkt: ‘Ha, een pakketje koolhydraten en eiwitten, rijkelijk voorzien van calcium, vitamine B2 en B1.’

Je zult het maar hebben! En het ergste is: het is hartstikke besmettelijk. Ik hoor mensen praten over hoeveel koolhydraten ze zichzelf per dag gunnen. Ik zie op bijna elke verpakking een voedingswaardedeclaratie. Ik lees dat ouders zich zorgen maken over de calciuminname van hun grut. Ik ken lui die de calorietabellen uit hun hoofd leren en daarom altijd voor witte wijn kiezen, en nooit voor rode.

Het is natuurlijk mooi en machtig interessant, die kennis over voedingsstoffen. Toch eten we in de dagelijkse praktijk geen voedingsstoffen, maar eten we eten. Het liefst in de vorm van maaltijden, aan tafel en met familie en vrienden. Voedsel is géén scheikundig en natuurkundig gebeuren, het is een basisbehoefte, het kietelen van de zintuigen en een sociale noodzaak.

Zou het helpen als we het voortaan alleen nog maar over maaltijden hebben in plaats van over voedingsstoffen? In Brazilië hebben ze dat allang begrepen. Daar wordt in de voedingsvoorlichting alleen nog maar gesproken over eten en niet over voedingsstoffen. In de 10 basisregels voor gezond eten staat daar op nummer 1: maak je maaltijden zelf, van verse ingrediënten. Andere regels: eet regelmatig, verspreid over enkele maaltijden per dag. Nog een belangrijke regel: eet die maaltijden het liefst in gezelschap van anderen. Zo simpel kan het zijn!

Dus ja, ik lijd aan nutritionisme. Maar daar word ik voor behandeld. Met driemaal daags een maaltijd, in goed gezelschap.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.