Verdampt alcohol bij het koken?

Dranken als wijn en bier voegen veel smaak en geur toe aan gerechten die lekker staan te pruttelen op het vuur, maar hoe zit dat met het alcoholpercentage?

<h3">Alcohol in de pan</h3">

Heerlijk een rijk gevulde saus met een scheut rode wijn voor een kruidig aroma. Een dampende risotto met bouillon en witte wijn. Een pan mosselen, gaar gestoofd in een lekkere scheut bier. Een geflambeerd flensje. En ga zo maar door. Je kunt de heerlijkste gerechten maken als je wat alcohol bij de hand hebt. En die alcohol, die verdampt toch wel. Toch?

<h3">Alcohol uit de pan</h3">

Natuurlijk verdampt er een deel van de alcohol bij het verhitten. Net als dat een saus indikt doordat het water verdampt, gebeurt dat verdampen ook met alcohol. Al hangt de verdamping wel af van de bereidingswijze en hoe lang je het gerecht blijft verhitten. Bij een stoofpot met bier hoef je je niet zo veel zorgen te maken, na zo’n 2 uur pruttelen is al ongeveer 90% van de alcohol verdampt. Bij een saus die slechts 15 minuten op het vuur staat, is slechts 40% van de alcohol vervlogen.

<h3">De fik erin?</h3">

Flamberen verrast misschien nog wel het meest. Bij deze bereidingswijze schenkt de chef een sterke drank over een gerecht en steekt die vervolgens in brand. Je zou kunnen denken dat het vuur brandt op alcohol en als het vuur dooft de alcohol wel verbrand zou zijn. Dat klopt helaas niet, slechts zo’n 25% van de alcohol verbrandt bij deze bereiding.

<h3">Even laten rusten</h3">

Door gerechten met alcohol in de koelkast of op kamertemperatuur te laten staan, kan er naar verloop van tijd nog zo’n 10 tot 20% van de alcohol vervliegen.

<h3">Wanneer niet?</h3">

Denk dus niet dat gerechten met alcohol nauwelijks meer alcohol bevatten na verhitten. Als je zwanger bent of als je kookt voor kinderen kun je dit soort gerechten beter niet maken. Alcohol blijft namelijk aanwezig in het gerecht, al is het in mindere mate.

Wil je meer weten over wat gezond eten is en hoe je goed voor je lichaam kunt zorgen? Neem dan eens een kijkje in ons boek Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond. Een boek vol praktische tips en tricks voor maar 21 euro.