Wat is beter voor het milieu? Koemelk of sojadrink?

Dit zijn de lastige vraagstukken. Als je puur en alleen kijkt naar het milieu (en niet naar smaak en prijs), dan komt soja iets beter uit de bus. De nadelen van koemelk zijn de belasting voor het milieu, met name door het mestoverschot, het gebruik van land en water. Soja scoort op die punten beter. Voor de productie van soja is minder land en water nodig. Ook is er minder uitstoot van broeikasgassen. Maar er zijn ook nadelen. Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing en erosie. En soja moet verwerkt worden tot melk wat ook energie kost. En: de soja moet ook nog eens vervoerd naar de westerse wereld. Alle plussen en minnen naast elkaar lijkt soja iets milieuvriendelijker dan (biologische) koemelk. Als je kiest voor een producent die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is de score nog iets beter.

Maar toch…. hebben wij sojamelk en andere sojaproducten niet bij onze favorieten staan. Het is namelijk een behoorlijk industrieel bewerkt en "geknutseld" product en dat past niet bij PuurGezond. Wat dat betreft scoort koemelk weer beter! Lees ook: Is soja een goede vleesvervanger als je op het milieu wilt letten?

Ook interessant om te lezen: