Durf jij het aan om bij wijze van experiment eens je vaste eetpatroon op een dag los te laten? Zo ontdek je je eigen ritme.

Vaak heb je elke dag een soort vast eetritme en zijn veel van je maaltijden elke dag hetzelfde. Je ontbijt bijvoorbeeld altijd met yoghurt en granola, drinkt om 10 uur koffie en eet altijd een appel tussendoor. Wat gebeurt er als je al die regels eens loslaat?

Probeer het eens. Luister een dag naar je lichaam en niet naar de klok. Je eet alleen als je trek hebt en je eet dan ook precies de dingen waar je op dat moment zin in hebt. Misschien blijkt wel dat je pas om 11 uur ’s ochtends honger krijgt en dat je dan iets hartigs wilt. Of dat je al om 17 uur wilt avondeten. Zo’n experiment leert je om vaste regels eens los te laten en te kijken wat echt bij jou past. Makkelijk is het trouwens niet; je zult bijvoorbeeld merken dat het best moeilijk is om te bedenken waar je nou écht zin in hebt! En ben je bang dat je alleen maar chips of zoetigheid gaat eten? Kijk maar eens wat er gebeurt als je écht vrij bent om te eten en luister vooral goed naar je lichaam. Misschien neem je inderdaad wel chips, maar heb je na een handje genoeg.

Dit is overigens geen pleidooi tegen regelmaat. Voor veel mensen is regelmaat een prima manier om hun eetpatroon (en gewicht) stabiel te houden. Het is wel een pleidooi om af en toe eens kritisch te kijken naar die regels, om te zien of ze nog goed bij je passen.

Bij PuurGezond proberen we je te ondersteunen jouw gezonde ritme te vinden. Omarm je ritme is een van de 7 inzichten in het PuurGezond boek "7 inzichten voor een beter gewicht".  Je koopt het boek voor € 21,- in onze webwinkel. Behalve veel inzicht levert het boek je ook 100 heerlijke PuurGezonde recepten.