Je hoort dan weer dit en dan weer dat over het eten van eieren. Van zo min mogelijk, niet meer dan 3 per week tot zo veel als je op kunt. Wat klopt er nu en mag je eigenlijk iedere dag een ei eten?

PuurGezond!

Eieren passen heel goed in een PuurGezonde voeding, ze zitten namelijk vol met eiwit, mineralen en vitamines. Goed voor je, ongeacht je leeftijd! Zo zitten er veel voedingsstoffen in die je lichaam goed kan gebruiken, denk aan mineralen als ijzer, fosfor, seleen en zink. Maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D zijn te vinden in een ei.

Een ei bevat vrij veel cholesterol, dat is een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Het zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom vaak wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten. Het cholesterol in een ei is echter nauwelijks van invloed op het totale cholesterolgehalte in het bloed, dus dat is geen reden om eieren te laten staan. Binnen een PuurGezond eetpatroon past best iedere dag een ei!

Zijn eieren dus veilig?

Ja, als het gaat om cholesterol, hoef je je geen zorgen te maken. Wel is er iets anders waar je op moet letten bij eieren. Namelijk dat er een kans is op een Salmonella besmetting. Eieren kunnen met deze bacterie besmet zijn. Vooral kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke immuniteit kunnen hier last van krijgen. Zorg er daarom altijd voor dat de eieren goed gaar zijn. Kortom: dat het eiwit en de eidooier niet vloeibaar, maar geheel gestold zijn. Dit geldt ook als je de eieren in een gerecht, zoals een quiche, verwerkt.

Eieren bewaren

Ondanks dat ze in de winkel meestal niet in de koeling staan, kun je thuis de eieren wel het best in de koelkast bewaren. Dit remt bacteriegroei en zo blijven de eieren langer vers. Bewaar ze in het doosje, met de “punt” van het ei naar beneden, zo drogen de eieren niet uit en kun je ze langer goed houden.

Smullen maar!

Groen licht dus voor elke dag een ei! Probeer bijvoorbeeld deze heerlijke eiersalade eens voor bij de lunch. Of maak deze gehaktbal met een verrassing bij de avondmaaltijd. Ook deze shakshuka en gezonde uitsmijter voor de lunch of het ontbijt zijn echte aanraders. Eieren zijn natuurlijk ook heerlijk in een salade of gewoon gekookt als simpel en gezond tussendoortje! Wist je dat wij in onze webshop een special hebben met heel veel lekkere eirecepten?

 

Wil je meer weten over wat gezond eten is en hoe je goed voor je lichaam kunt zorgen? Neem dan eens een kijkje in ons boek Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond. Een boek vol praktische tips en tricks voor maar €21,-