Welke pompoenen kan je eten?

Twijfel je ook soms zo of een pompoen voor de sier is of om op te eten? Veel mensen denken dat je maar één soort pompoen kunt eten, maar ze zijn bijna allemaal eetbaar.

Er zijn tegenwoordig enorm veel soorten pompoenen te koop. De varianten die je in de supermarkt ziet liggen, zijn allemaal eetbaar. Koop je pompoenen aan de kant van de weg, klop dan op de pompoen. Maakt deze een hol geluid dan heb je waarschijnlijk een sierkalebas te pakken. Die bevatten alleen maar een harde schil en nauwelijks vruchtvlees. De eetbare pompoen zijn zwaarder en klinken "vol". Om je een weg te wijzen in het doolhof van eetbare pompoenen lees je hier een aantal tips en info.

Tips

  • Kijk hier om te zien hoe je een pompoen schoonmaakt.
  • De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig.
  • Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
  • Als je stukken pompoen over hebt, kan je deze 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren als je ze goed inwikkelt in huishoudfolie.
  • Vind je het lastig een pompoen in stukken te snijden? Leg de pompoen 5-10 minuten (afhankelijk van de grootte) in zijn geheel in een hete oven (200 °C). Daarna is de pompoen gemakkelijker aan te snijden.
  • Wist je dat je deels gegaarde pompoenstukje ook kant-en-klaar kunt kopen? Je vindt ze in de diepvries.

Gewone pompoen

Dit is de mat gekleurde licht oranje, grote pompoen die vaak wordt gebruikt om uit te hollen en griezelige gezichten in te snijden met Halloween. Maar hij is ook gewoon eetbaar. Deze pompoensoort is echter niet erg uitkomend van smaak. Het zit zelfs zo: hoe groter de pompoen is, hoe minder smaak hij heeft. Ga dus voor een klein exemplaar als je deze pompoen wilt eten. Geschikt voor soep.

Mini pompoen

Deze variant is qua uiterlijk vergelijkbaar met de gewone pompoen, maar dan in mini formaat. Deze soort is ideaal als je alleen voor jezelf kookt of om te vullen. Leuk en lekker.

Grijze pompoen

De pompoen lijkt qua uiterlijk op de gewone pompoen, maar dan met een zachtgrijze schil. Deze pompoen steekt dus letterlijk grijs af tegen z'n oranje zusje. Maar snij je de pompoen open, dan is het vruchtvlees prachtig oranje van kleur. Echt de moeite waard om eens te kopen. De textuur van de pompoen is fantastisch: kruimig vruchtvlees en een volle, zachte en zoete smaak. Maak er een pompoensoep van of een heerlijke pompoenrisotto. Deze pompoen is ook heerlijk als je deze roostert in de oven. Snij de pompoen daarvoor in parten. Besprenkel met (knoflook)olie (+ eventueel wat blaadjes tijm of salie). Rooster de parten 20-30 minuten in het midden van de oven op 200 °C tot de pompoen zacht is.

Oranje pompoen (Hokkaido)

Deze van oorsprong Japanse pompoen is misschien wel de bekendste soort. Deze fel oranje ronde pompoen heeft een subtiele zoete smaak en combineert hierdoor goed met veel verschillende gerechten. Je kan ervoor kiezen om de pompoen te vullen, roosteren of gewoon lekker te verwerken in een voedzame soep. Serveer ook eens lekker uit de oven met runderbraadworst. Of in een pompoenfritatta.

Flespompoen

Deze pompoen is bleekgeel van kleur en heeft de vorm van een fles. Deze pompoen heet ook wel “butternut squash”. Deze soort heeft een zachte nootachtige smaak. Ideaal om een heerlijke pastasaus mee te maken. De schil is vrij hard, ook na koken. Kies ervoor om deze pompoen te schillen.

Spaghetti pompoen

Ook deze pompoenvariant is van oorsprong Japans. Het vruchtvlees van deze ovale pompoen (hij lijkt op een rugbybal) is erg dradig. Als je dit vruchtvlees gaart dan valt het uiteen in spaghetti-achtige slierten. Deze pompoen kan je in zijn geheel koken; de pompoen kookt gelijkmatig gaar als je deze voor het koken een paar keer prikt met een vork. De tijd is afhankelijk van de grote van de vrucht. Als de pompoen gaar is, snijd je deze open en schraap je de draadjes er met een vork gemakkelijk uit. ‘Tada, pompoen spaghetti!’ Handig in plaats van gewone spaghetti als je meer groente wilt eten, je geen gluten mag of als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Groene pompoen (Kabocha)

De Kabocha pompoen is nog zo’n Japanse variant. Het is een kleine groen wit gestreepte pompoen die iets platter is dan de gewone pompoen. Het is een pompoen met een harde schil en oranje vruchtvlees met een zoete volle smaak die lijkt op tamme kastanjes. Lekker! Deze pompoen past goed in zoete taarten en andere toetjes. Zoals deze heerlijke pompoenpannenkoekjes.

Pattison

Deze soort is net een beetje anders. Pompoenen en courgettes behoren tot dezelfde familie en deze pompoenvariant laat dat mooi zien. De vorm is als een schotel met een gebloemde rand en hij komt voor in de kleuren geel, groen en wit. Ook bij deze soort geldt, hoe kleiner, hoe smaakvoller. Lekker om te vullen met rijst en pittig gehakt en dan bakken in de oven, of om parten te grillen in de oven, met kaneel en pittige pepertjes. 

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .