Stokoud en toch nog fit en vitaal? Ja, zo wil iedereen wel oud worden. Onmisbaar zijn dan natuurlijk een goed stel genen en een portie geluk. Maar zelf kun je ook veel doen om langer gezond te blijven. Lees Karine's blog.

We willen graag oud worden, maar dan wel op de beste manier: vitaal, actief en het liefst zonder kwalen. Hoe doe je dat? Door te spieken bijvoorbeeld! Want er zijn plekken op de wereld waar mensen veel ouder worden dan wij. Het Japanse eiland Okinawa, of Loma Linda, Californië. Maar ook op het eiland Sardinië en in Costa Rica leven de inwoners lang. Die plekken worden de "Blue Zones" genoemd.

Wat is het geheim van de mensen op deze plekken?

Er is helaas geen sprake van een wonderwater of een magisch kruidenbuiltje. Lang leven betekent eerst en vooral: hard werken en actief blijven. Niks pensioen! Gewoon het werk blijven doen dat je altijd al deed, het liefst lichamelijke arbeid. Bijvoorbeeld in een moestuin, een vrijwilligersbaan of zorgen voor je kleinkinderen.

Gezond eten is vanzelfsprekend belangrijk. De mensen in de Blue Zones eten veel fruit en groente, maar ook peulvruchten, olijfolie, zuivel en verse vis. Zonlicht is een belangrijk onderdeel (de Blue Zones liggen allemaal in zonnige gebieden). Niet alleen door de invloed van zon op je humeur, maar ook vanwege de aanmaak van vitamine D in de huid door zonlicht. Veel mensen in de westerse wereld krijgen te weinig vitamine D binnen, terwijl dat vitamine betrokken is bij tal van belangrijke processen in je lichaam.

En wat de Blue Zones ons ook leren: oud worden doe je niet alleen. Een goed sociaal netwerk is heel belangrijk. Je wordt gelukkiger van contacten met andere mensen, de kans op depressie daalt en stress verdwijnt. In de Blue Zones is altijd sprake van hechte gemeenschappen.

Aan tafel dus met je vrienden, met een gezond diner en een goed glas wijn. Lang zul je leven!

Karine Hoenderdos

De lessen van de Blue Zones hebben we bij PuurGezond verwerkt in de digitale cursus "Zo word je gezond oud". Veel praktische tips en weetjes om zelf mee aan de slag te gaan en te spieken bij de Blue Zones.

Je kunt het prachtige e-document van maar liefst 32 pagina's in onze webwinkel kopen voor € 9,50. Het is inclusief een Blue Zones proof weekmenu.