Wat pizza betreft kun je volop kiezen voor gemakkelijk: pizza laten bezorgen door de pizzakoerier of een verse of diepvriespizza afbakken in de oven. Je kunt het jezelf ook iets minder gemakkelijk, maar wel leuker en lekkerder maken door de pizza helemaal zelf te maken. En dan weet je ook precies wat er allemaal in gaat.

Meng 1 zakje gedoogde gist met 500 g bloem. Roer er 10 gram zout door (Je kunt ook iets minder zout nemen, maar dan heb je kans dat het deeg minder goed rijst). Maak een kuil in de bloem en schenk hierin 150 ml handwarm water.

Roer vanuit het midden van de kuil de bloem door de vloeistof. Voeg nog minimaal 150 ml lauwwarm water toe en blijf roeren tot een vaste bal ontstaat. Soms heb je wat meer water nodig voor een soepel deeg. Kneed vervolgens de deegbal een aantal minuten flink door tot je een hele soepele deegbal hebt.

Heb je een goede keukenmachine dan kun je dit kneden ook door de machine laten doen.

Leg de deegbal in een schaal. Dek de schaal af met een vochtige doek en zet hem op een warme plek (in de zon, boven de verwarming) en laat het deeg 1 uur rijzen. Ondertussen kun je een lekkere tomatensaus maken en bedenken waarmee je je pizza gaat beleggen.

Verwarm de oven voor op een zo hoog mogelijke stand (minimaal 220 °C). Verdeel de deegbal na het rijzen in 4 stukken (voor 4 pizza’s).

Maak van elk stuk een bal en rol deze uit tot een pizzabodem. Je kunt ook van de hele bal een grote pizza maken (bijvoorbeeld een hele bakplaat vol).

Bestrijk de pizzabodem dun met tomatensaus en beleg naar keuze. Bestrooi de pizza met kaas en bak de pizza in 15-20 minuten gaar.

Soorten beleg:

  • 4 soorten kaas (gorgonzola, mozzarella, pecorino en mascarpone)
  • Geitenkaas, geroosterde paprika, pijnboompitten
  • Salami of chorizo, olijven en champignons
  • Zeevruchten met rode en groene paprikablokjes
  • Gerookte zalm met uienringen (en na het afbakken rucola erop)
  • 4 soorten groente (paprika, artisjokharten, champignons, blokjes courgette)

 

Zelf pizza bakken is superlekker en als je er lekker de tijd voor neemt is het ook een manier om te ontspannen. Kneden, wachten, beleggen en bakken. En je eet ook nog eens heel puur. Ontspannen omgaan met eten hoort helemaal bij PuurGezond. Wil je meer weten over PuurGezond eten? Lees onze boeken, die staan vol met uitleg en bevatten allemaal veel lekkere pure recepten. Je koopt ze in onze webwinkel.

 

Recepten voor hoofdgerechten