Een mix voor goulash is natuurlijk snel gekocht. Maar heb je al eens geprobeerd zelf goulash te maken? Gemakkelijker dan je denkt. En: het hele huis ruikt heerlijk.

Wist je trouwens dat Goulash of goelasj een Hongaarse nationale schotel is en dat het eigenlijk een soep is? De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot die wij goulash noemen. In Hongarije noemen ze dit Pörkölt. Wij zouden Puurgezond niet zijn als wij de vleesstoofschotel niet zouden verrijken met een heleboel groenten: een berg aan paprika's. Zo wordt het lekkerder en gezonder. 

Snij voor 6 tot 8 personen 800 gram sucadelappen in blokjes van ca. 3 cm. Dep het vlees droog en laat het ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur komen. Snipper 1 ui en ½ winterwortel grof. Verhit 8 eetlepels olijfolie of 100 gram boter (of een mengsel van die 2) in een braadpan en bak hierin de gesnipperde groenten 3 minuten.

Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg 1 blik gepelde tomaten en 200 ml water bij het vlees. Voeg 2 theelepels pittig (gerookt) paprikapoeder, 1 theelepel gemalen karwij, 1 mespunt tijm, 1/2 theelepel oregano en 1 laurierblad toe. Laat het vlees in 2-2 ½ uur zacht gaar stoven.

Af en toe omroeren en opletten dat het niet droogstooft. In dat geval nog wat water toevoegen. Voeg de laatste 20 minuten nog 3 in repen gesneden paprika’s toe (rood, geel of groen, neem wat je leuk vindt). Maak de saus eventueel op smaak met zout en peper.

Serveer met rijst en een salade. Eventueel met een schep dikke Griekse yoghurt of zure room op de goulash.

<dl"> <dt">Tips</dt"> </dl">

  • Je kunt deze saus ook goed 1 of 2 dagen eerder bereiden en vlak voor serveren weer opwarmen. Wel goed door en door verwarmen.
  • Ook lekker bij tagliatelle of gekookte aardappels en sperziebonen of doperwten.

 

Dit is een van de heerlijke recepten van Mary. Wil je meer van haar recepten? Koop dan het boek dat mary voor PuurGezond maakte: '7 inzichten voor een blijvend goed gewicht'.  Met 100 lekkere en gezonde recepten van Mary.

Nu gratis verzending in onze webshop

Koop hier PuurGezond boeken zonder verzendkosten

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met vlees