De dagen worden langer, maar toch is het nog steeds tijd voor stamppot. Want zo'n Hollandse stamppot kan altijd, zeker als deze boordevol groenten zit. Met onze stamppottips hoef je niet bang te zijn voor je lijn.

1. Kook zelf 

Op deze manier weet je dat het vers is en wat er allemaal in gaat. In de kant-en-klare varianten zit namelijk stiekem veel zout, suiker en vet en vaak veel te weinig groenten. Lees hier hoe je eenvoudig een heerlijke boerenkoolstamppot maakt.

2. Stoei met de verhoudingen

Probeer eens de verhouding van je stamppot aan te passen. Verhoog de hoeveelheid groente en verminder de hoeveelheid aardappels. Zorg dat minstens de helft van je portie uit groente bestaat. Op deze manier heb je meer groente in je stamppot en minder koolhydraten, lekker en makkelijk.

3. Vervang aardappels door knolselderij

Vervang een deel van de aardappels door knolselderij. Dit bevat de helft aan koolhydraten en verhoogt meteen je groente inname, win-win dus. Je kan er voor kiezen om je stamp helemaal te maken van knolselderij of om slechts een deel van de aardappels te vervangen. Naast knolselderij zijn de volgende groenten ook erg lekker om te nemen in plaats van aardappels: wortel, broccoli, bloemkool of bijvoorbeeld pompoen. Je kunt ook verschillende groenten door elkaar gebruiken, lekker gevarieerd. 

4. Voeg een extra groente toe

Je kunt het groentegehalte van een stamppot verhogen door bijvoorbeeld een extra paprika, blokjes wortel of een uitje toe te voegen. Denk aan andijviestamppot met blokjes paprika, boerenkool met blokjes wortel of een paksoistamppot met gebakken uienringen. 

5. Het hoeft niet altijd worst of spek te zijn

Probeer eens een vegetarische variant. Of een slanke gehaktbal met een verrassing. Ook gerookte kipfilet of een stukje gerookte vis kan prima bij een stamppot. Wat dacht je van hutspot met gerookte makreel?

6. Met jus!

Houd je van jus? Maar denk je dat dat een no-go is? Nergens voor nodig! Lees hier hoe je een heerlijke jus maakt.

 

Wil jij aan de slag met gezonder eten voor een beter gewicht? We hebben een aantal complete startpakketten voor je met een of meer boeken, maandmenu's en een handige cursus. Check onze acties in de webwinkel.