Sommige groentesoorten koop je misschien niet zo snel als je meestal in je eentje eet. Een bloemkool, kool of pompoen kan te groot zijn (lees: lijken) voor 1 persoon omdat je geen zin hebt dagen achter elkaar stamppot met kool te eten of niet 3 dagen achter elkaar gekookte bloemkool op je bord wilt hebben. Het is jammer als je daarom sommige groentesoorten alleen eet als je gasten hebt zodat je kunt delen. Ook die “grote” soorten kun je kopen én in je eentje eten! We hebben 5 groenten op een rijtje gezet die eenpersoonshuishoudens niet snel kopen en we laten je graag zien hoe jij ze een plekje kunt geven in een gevarieerd menu.
1. Bloemkool
Een stuk bloemkool over omdat je het (gekookt) bij je avondmaaltijd at?
- Snij in roosjes en serveer ze met een frisse yoghurtdip
- Bak, wat later in de week, de bloemkool in de oven met citroen en knoflook. Dat lijkt meteen een ander gerecht dan je gekookte bloemkool
- Maak er couscous van en serveer met een Oosters groentegerecht
- Bak een bloemkoolpizza
- Geniet een dag later bij je lunch van een Marokkaanse bloemkoolsoep. Als je genoeg over hebt, maak je de soep voor 2 personen en vries je de helft in voor een andere week
- Bak bloemkoolmuffins. Eventueel kun je ze invriezen en later in de oven opwarmen
2. Andijvie
Een stuk van de krop andijvie over omdat je stamppot at?
- Maak een dag later een pitabroodje met kip en andijvie. Goed om te weten: als je hierdoor pitabroodjes overhebt, deze kun je in de vriezer bewaren
- Leg wat blaadjes andijvie op je boterham met kaas
- Geniet een dag later van een salade van parelgort, rode ui en andijvie of maak een andere frisse salade met andijvie als basis. Lekker met stukjes sinaasappel.
- Verwerk andijvie in roerbakgerechten. Lekker met garnalen en een teriyakisaus
- Wist je trouwens dat je andijviestamppot ook best voor meerdere dagen kunt maken en in de vriezer kunt bewaren?
3. Witte kool
Dacht je dat je witte kool alleen in een stamppot kunt verwerken? Er is meer mogelijk en zo zorg je meteen voor meer variatie. Maak je toch stamppot? Maak voor meerdere dagen en vries in. Zo heb je altijd een kant-en-klaar gerecht dat je alleen maar hoeft op te warmen voor drukke dagen.
- Verwerk kool in een coleslaw. Lekker bij de lunch of als bijgerecht bij gebakken aardappeltjes en een stukje vis
- Eet bij de lunch een tortilla met bonenpuree en witte kool
- Maak je eigen groentespread voor op brood
- Maak gado gado
4. Pompoen
Pompoen is zo’n alleskunner, met een restje kun je alle kanten op!
- Lunch met een pompoenfrittata
- Maak een pompoensoep (en vries een deel in): pompoensoep, Indiase linzen-pompoensoep of een Oosterse pompoensoep
- Smul van een salade met linzen en pompoen
- Maak een pompoensaus voor over de pasta (en vries in wat je er niet meteen van eet)
- Bak pompoenpannenkoekjes
- Dip knabbelgroenten in hummus met pompoen
- Maak een pompoenquiche (en vries in wat je er niet meteen van eet)
5. Bos wortelen
Wortelen over nadat je bospeen kocht? Verwerk ze in zoete en hartige gerechten:
- Start je dag met deze wortel-sinaasappelsmoothie (of drink als opkikker tussendoor)
- Stoof ze met kruidkoek en je hebt een verrassend bijgerecht
- Maak een eenvoudige wortel-rozijnsalade. Ideaal als bijgerecht bij je avondmaaltijd of eet de salade bij je lunch
- Bak een carrotcake
- Maak wortelfrietjes. Lekker als avondsnack in het weekend
- Knabbel ze tussendoor of als je aan het koken bent
Dat koken voor 1 persoon de moeite is, en dat je gevarieerd kunt eten bijvoorbeeld door restjes slim te verwerken, laten we je graag zien met de download “PuurGezond koken voor 1 persoon”. Je schaft de download voor 7,50 euro aan via de webwinkel.