De Gezondheidsraad adviseert om 1 keer per week (vette) vis te eten. Veel mensen redden dat niet. Plan wekelijks een vaste visdag, zo wordt vis eten een wekelijkse gewoonte.

Staat er een viskraam op de markt, bij het winkelcentrum of aan de route van je werk naar huis? Dan wordt de dag dat die viskraam daar staat jouw vaste visdag. Een vaste visdag is een goed idee, omdat het dan makkelijker een vaste gezonde gewoonte wordt. Vooral vette vissen zijn gezond, omdat ze veel gezonde visvetten bevatten. Een lekkerbek of kibbeling is wel vet, maar dat vet is afkomstig van het bakken/frituren. Kies liever voor vissoorten die van nature al vet zijn, zoals zalm, makreel, haring of sardines.

Je kunt natuurlijk ook van elke andere dag een vaste visdag maken. Net wat bij jou past. Wat dacht je van elke zaterdag vis bij de lunch? Een haring of een stukje makreel smaakt heel goed op brood. Of maak een lekkere tonijnsalade. Zo maak je je voeding gezonder én gevarieerder.

Eet je echt geen vis?

Als je helemaal geen vis eet omdat je dat niet wil of omdat je het niet lust, dan is het toch belangrijk de gezonde visvetzuren binnen te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door het slikken van visoliecapsules waarin de visvetzuren EPA en DHA zitten. Je lichaam kan echter ook in kleine hoeveelheden dit EPA en DHA maken uit het vetzuur ALA. ALA zit in lijnzaad, lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie en walnoten. Zet dit dan dus regelmatig op het menu.

Inspiratie nodig?

Iedere week vis eten is een belangrijke pijler van PuurGezond. Benieuwd wat we nog meer "meer" adviseren? Lees dan ons boek "Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Voor € 21,- kun je dit boek aanschaffen in de PuurGezond webwinkel.