Angela Severs
Angela Severs is voedingswetenschapper, tekstschrijver en redacteur bij PuurGezond.

Van huis uit ben ik een scheikundige en dat verklaart waarom ik onder het koken wel hou van een "chemisch experiment". Ik volg zelden een recept van A tot Z en geef er al vanaf de eerste keer mijn eigen draai aan. Chai latte had ik nog nooit zelfgemaakt, tot mijn collega Mary een recept op PuurGezond plaatste. En eigenwijs als ik was, voegde ik meteen de eerste keer al piment en gedroogde gemberstukjes toe. Of de chai latte daar lekkerder van werd? Ik zou het niet weten, want het originele recept heb ik nooit gemaakt (sorry Mary). Een recept voor een notenreep met vijgen en walnoten, terwijl ik pruimen en amandelen in huis heb? Je begrijpt het al. Wat sleutelen aan de verhoudingen en een nieuw recept was geboren.  

Ik hou echt van experimenteren met nieuwe ingrediënten. Al eens gehoord van "black bean brownies", de tarwe- en glutenvrije lekkernij? Ik zag een recept in een blog voorbij komen en ging meteen op zoek naar zwarte bonen. Een hels karwei als je in een klein dorpje op het platteland woont. Lang leve internetwinkels! Al wachtend op de bezorging van de bestelling zag ik een ander recept voorbij komen, waarin een kopje espresso aan het beslag werd toegevoegd. Je raadt het al: weer heb ik het originele recept niet precies gevolgd.

Af en toe doe ik een onverwachte ontdekking. Zo pureerde ik eens rauwe stukken courgette met ongepelde tomaten uit blik in de keukenmachine. Uit luiheid, want ik had geen zin om de courgettestukjes eerst te hakken en te bakken. Het leverde een mooie groen gespikkelde tomatencourgettesoep op. Langzaam opwarmen en op het einde een blikje linzen, kikkererwten of cannellini bonen erbij. Zo had ik in een handomdraai een lekker voedzame, PuurGezonde lunch op tafel.

Denk nu niet dat ik een culinair genie ben, zoals Mary. Integendeel. Net als bij chemische experimenten mislukken mijn keukenexperimenten regelmatig. Zoals die keer dat ik geen zin had de appels voor een appeltaart te schillen. Met schil zou het toch ook best smaken? Niet dus; die velletjes deden de anders overheerlijke appeltaart geen goed. Maar zal ik daardoor voortaan braaf de recepten volgen? Nee, daar ben ik echt te eigenwijs voor.