Flappie

Een paar keer heb ik het gedaan. Een jaar of 6 à 7 was ik. De naam van de eerste weet ik nog: Darteltje. In het voorjaar mocht ik haar uitkiezen uit een nestje bij opa. De hele zomer speelde en knuffelde ik met haar. Ze werd vertroeteld met hooi, vers gras en paardenbloemen die ik in de berm ging plukken. Speciaal voor haar. Tot Kerst… Nee, het ging niet zoals bij Flappie. Ik wist al voordat ik Darteltje uitkoos, dat dit de bedoeling was. En ja, ik heb echt met smaak gegeten van het Kerstdiner. Ik heb zelfs een keer een konijnenhartje op (lekker!). Traumatisch? Nee, al vond ik het telkens wel lang duren voor het weer voorjaar was.

Waarom is het opeten van huisdieren zo’n taboe? Chinezen draaien er hun hand niet voor om. Hondenvlees is daar een heuse delicatesse. Het schijnt zelfs dat ‘huishonden’ en ‘eethonden’ gezellig samen in Chinese huishoudens rondhuppelen. Ook in barre poolstreken staat hond op het menu. Als al het voedsel op is, wordt gewoon één van de sledehonden geslacht. Wat is daar eigenlijk mis mee? Van welk dier weet je nou zeker dat het een goed leven heeft gehad? Van je huisdier! De naar schatting 30 miljoen huisdieren in Nederland worden immers vertroeteld, uitgelaten, ingeënt en vetgemest met lekkere hapjes. Ze gaan in bad en naar de dierenkapper, worden geopereerd als ze ziek zijn en tenslotte – onder groot verdriet – begraven of gecremeerd. Honden, katten, cavia’s, hamsters en konijnen worden tegenwoordig meer beschouwd als huisgenoten dan als dieren.

Iets dat je niet kunt zeggen van die 522 dieren die we gemiddeld in een mensenleven opeten. Welgeteld 490 tokkende kippetjes, 27 knorrende varkentjes, 3 – als ze geluk hebben gehad - grazende runderen en 2 schattige lammetjes, zo heeft de Nederlandse Vegetariërsbond becijferd. Tenzij je vegetariër bent natuurlijk. En als je 1 dag per week geen vlees eet, mag je er 74 dieren aftrekken. Wie staat stil bij het leven dat al die dieren hebben gehad, als we in een frikadel happen, in de supermarkt zwichten voor een kiloknaller of een lekker duur stuk vlees uitkiezen voor het Kerstdiner? Ergens in ons achterhoofd knaagt er soms wel iets. Maar dat gevoel weten we snel te onderdrukken. De overheid moet maar zorgen voor dierenwelzijn. En wat kan ik er in m’n eentje aan doen?

Wat zijn we toch lafbekken. Behalve ik dan. Ik heb mijn kinderen beloofd dat ze in het voorjaar een konijn krijgen.