Meer groenten

Bianca ging met PuurGezond aan de slag en viel zo 16 kilo af. Het ging met ups en downs en daarover vertelt ze in een aantal blogs. Dit is aflevering 3.

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik stap 2 – PuurGezond lunchen - onder de knie kreeg. Mijn eetpatroon stap voor stap aanpassen heeft mij veel inzicht gegeven. Het gaf duidelijkheid om me steeds op 1 ding te concentreren. Maar ik moet eerlijk bekennen: de 3e stap, waarbij ik het avondeten ging aanpassen, vond ik nog best lastig. Ik moest nu heel bewust gaan zitten om een boodschappenlijstje te maken. Dat is waar de schoen wrong. Rustig zitten om een lijstje te maken. Het PuurGezond boek doornemen om alternatieven te zoeken voor het avondeten. In een gezin zijn rustige momenten schaars. Er is altijd wel iets wat moet of tijd vraagt. Zijn het de sportclubjes of werk niet, dan ligt er wel een berg was je vriendelijk aan te kijken. Ik besefte dat PuurGezond niet alleen het eten zelf is, maar ook stilstaan bij tijd en ontspanning. Hoe vul ik dat bewust in en wat kan ik, naast gezond eten, nog meer voor mijn lijf doen om zo gezond mogelijk door het leven te gaan? Voor mij is dit het wezenlijke verschil geweest en de blijvende ommekeer.

Terug naar stap 3 en de avondmaaltijd. Het is me uiteindelijk gelukt om regelmatig rustig te gaan zitten met pen en papier. Wat wil ik eten? Wat heb ik daarvoor nodig en hoe doe ik dat zo puur mogelijk? Om het voor mezelf simpel te houden, heb ik er bewust voor gekozen 1 dag in de week te gebruiken voor een favoriet hier in huis en deze onder de knie te krijgen in een PuurGezondvariant. Het weekend was voor mij een mooi moment. Doordat ik zo inzicht kreeg in pure ingrediënten, ging ik gaandeweg merken dat ik die ook kon toepassen in andere gerechten. Door kennis en lezen kwam ik een heel eind. Trots kan ik zeggen dat er nu na een jaar geen pakjes of zakjes meer in de keukenkasten staan. Als ik dit kan, weet ik zeker dat jullie dit ook kunnen. Zie het als uitdaging met in je achterhoofd wat je vooral niet meer binnenkrijgt aan e-nummers, verborgen suikers en andere onnatuurlijke toegevoegde dingen.

Van mij voedingskundige kreeg ik ook nog tips om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen. Voor mijn gevoel was de 400 gram geadviseerde groente per dag namelijk best veel. Maar nu neem ik verschillende soorten zoals paprika, wortel, ui en ik zorg dat het totaal 400 gram is op de weegschaal. Dat ziet er, door kleur en variatie, al veel aantrekkelijker uit dan een hoopje bonen. Het voordeel is dat je gaandeweg de dag al best wat kunt eten van die 400 gram groenten. Niet alles hoeft ‘s avonds op je bord te liggen! Een lekkere tomaat-komkommersalade als tussendoortje. Wat sla en paprika op een cracker met hummus. Een snackschaaltje rauwkost tijdens het koken voor de lekkere trek. Ook hierin viel te leren en winst te behalen waardoor ik nu met gemak op 400 gram groente per dag zit.

Tot zover mijn stap 3. Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb. En om het mooi af te sluiten: streef naar vooruitgang, niet naar perfectie.

Liefs Bianca