hoofdgerecht
4 personen

Ingrediënten

olijfolie
500 gram winterpeen, geschild en in blokjes gesneden
½ knolselderij, in blokjes gesneden
1 prei, in reepjes gesneden
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, in blokjes gesneden
3 stelen peterselie
1 dl pernod of 2 steranijszaadjes of ½ theelepel anijszaad
2 groentebouillonblokjes
2 eetlepels crème fraîche
½ theelepel vers geraspte gember (eventueel)
200 gram lamsgehakt
1 eetlepel bosbessenjam
1 eetlepel gehakte mint

Bereiden

  • Neem een grote soeppan en verwarm hierin wat olijfolie. Bak nu winterpeen, knolselderij, prei, uien en knoflook licht aan. Blus dit af met de pernod of voeg anijs toe. Voeg de stelen peterselie toe en eventueel een theelepel vers geraspte gember.
  • Voeg 2 liter koud water toe en breng dit alles aan de kook met de bouillonblokjes. Laat de soep tegen de kook aan 30 à 40 minuten sudderen.
  • Maak ondertussen het lamsgehakt aan met de jam en de gesneden mint. Breng op smaak met peper en zout en draai er soepballetjes van. Bak deze balletjes mooi goudbruin en gaar in olijfolie.
  • Pureer de soep met een staafmixer of een keukenmachine en passeer de soep door een grove zeef. Leg de balletjes in een diep bord en serveer hierop de soep. Eventueel afmaken met een lepel crème fraîche en wat verse mint.

Dit recept komt uit het kookboek “Van eigen erf” van Iris van de Graaf en Maria van Boxtel.

Recepten met Groenten