Hoe maak je heel snelle zuurkool?

Zelf zuurkool maken is ontzettend leuk, maar je moet er wel geduld voor hebben. Het proces van zuurkool maken kost namelijk minimaal 6 weken. Heb je die tijd niet en wil je toch geen zuurkool uit een zakje? Dan is dit recept een aanrader. Deze zuurkool verschilt van traditionele zuurkool omdat het geen gezonde bacteriën bevat, die ontstaan namelijk tijdens het fermentatieproces bij traditionele zuurkool. Maar daarentegen zit er in deze zuurkool nauwelijks zout.

Neem 1 kleine spitskool (ca 1 kilo). Haal de buitenst bladeren eraf. Halveer de kool en snij de harde stronk eruit. Snijd de kool in heel fijne reepjes (kan ook met een keukenmachine). Doe de kool samen met 200 ml azijn, 200 ml witte wijn en 200 ml water in een pan. Voeg 10 jeneverbessen, 3 laurierblaadjes, 6 kruidnagels en een  mespuntje zout toe en breng het geheel aan de kook. Pel ondertussen 1 ui. Halveer de ui en snij in dunne ringen. Voeg de ui bij de kokende kool. Kook het samen ongeveer 15 minuten.

Schil 1 appel (liefst Goudreinet) en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine stukjes. Kook de appel de laatste 5 minuten met de zuurkool mee. Verwijder voor het eten de jeneverbessen, laurierblaadjes en kruidnagels. Lekker met aardappelpuree en bijvoorbeeld een gebakken karbonade, een vegetarische (rook)worst of een rundersaucijsje.

Tip

Ook lekker om de laatste 5 minuten wat rozijnen mee te koken

Wil je inspiratie voor PuurGezonde herfstmenu's? We hebben een PuurGezond Slank Herfstmenu samengesteld van 28 complete dagmenu's. Zo weet je zeker dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Je schaft het Herfstmenu aan in onze webwinkel voor 7,50 euro. 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor hoofdgerechten