Een pittige klassieker, afkomstig uit de Portugese keuken: Kip piri piri. In de supermarkt koop je kant-en-klaar gemarineerde kip of alleen het kruidenmengsel in een zakje. Maar je kunt de marinade heel gemakkelijk zelf maken! Precies zo pittig al je zelf wilt. En gegarandeerd met minder zout of andere onnodige toevoegingen.  

Voor 4 personen hak je 1 rode ui en 3 teentjes knoflook fijn. Snij 2 (of 3) rode pepers in ringetjes. Snij 3 cm gember in stukjes. Hak alles samen fijn in een kruiden-hakmolen of keukenmachine. Voeg rasp en sap van 1 limoen, 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels gerookte paprikapoeder en 2 theelepels gedroogde oregano toe en meng het goed door elkaar tot een pasta ontstaat.

Smeer dan de buitenkant van 8 kipdrumsticks of 4 kippenpoten in met de pasta en leg ze in een ovenschaal. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Verwarm de oven op 180 °C. Zet de kip in het midden van de oven en laat de kip in 45 minuten gaar worden. Snij ondertussen 4 lange puntpaprika’s in grove stukken. Leg de paprika de laatste 20 minuten bij de kip.

Serveer met aardappels uit de oven en een salade van kropsla.

Tips

  • Je kunt de piri piri ook gebruiken om bijvoorbeeld karbonades of een biefstukje mee te marineren
  • Piri piri marinade is ook lekker voor vlees op de barbecue

 

Recepten voor hoofdgerechten