Lang voor er groente in pot en blik te koop waren, at men - als er geen verse groenten waren- volop zuurkool. Zuurkool is namelijk niets anders dan heel fijn gesneden witte kool die langer houdbaar is gemaakt door het in een zoutbad te doen. Door de inwerking van het zout komt er een gistingsproces opgang waardoor de kool zuur wordt, en die zure kool kan bijna niet bederven. Zuurkool bevat al het goede van kool, zelfs het vitamine C is nog aanwezig.

Schil voor 4 personen 1 kilo aardappels. Snij de aardappels in stukken, breng ze met weinig water aan de kook en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Verwarm in een apart pannetje 600 gram zuurkool samen met 100 g rozijnen en een scheutje appelsap.

Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Schep de blokjes appel door de zuurkool. Giet de aardappels af, stoom de aardappels even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Roer er ongeveer 100 ml melk door tot de puree een juiste dikte heeft. Maak op smaak met peper (zout niet nodig vanwege de zoute zuurkool).

Schep de helft van de puree in een ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover en leg er 300 gram in reepjes gesneden gerookte kipfilet op. Verdeel de rest van de puree erover en strijk de bovenkant glad. Verwarm de oven voor op 200° C. Verdeel wat kleine blokjes boter over de ovenschotel en laat de schotel in de oven in ongeveer 20 minuten bruin en door en door heet worden.

Je kunt ook een keer zelf zuurkool maken

 

Aardappelen passen perfect in een gezond eetpatroon, zeker als je volop varieert en ook regelmatig iets anders op tafel zet in plaats van aardappelen. Wil je op een gezond manier variëren, zorgen dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt en ook nog slank eten? Kijk dan eens bij onze maandmenu’s voor inspiratie. We hebben heel veel verschillende maandmenu met verschillende thema’s voor €7,50 per stuk te koop als download in onze webwinkel. Je kunt hier je keuze maken,

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor hoofdgerechten