Turks platbrood uit de koekenpan met lepelsalade van Anna Jones
fotografie©Matt Russell

4 personen
bereidingstijd 40 minuten

Nog nooit van de kookboekenschrijfster Anna Jones gehoord? Wat een gemis. Met het boek “een nieuwe manier van koken” wordt een trend gezet. Dit alweer tweede boek van deze jonge kok, eetschrijver en styliste staat boordevol trendy recepten die heel gemakkelijk te maken zijn en die ook nog eens heel puur zijn.

Toen ik op de redactie dit boek in handen kreeg ben ik er meteen uit gaan koken. In een woord fantastisch! Wat fantasievol, wat puur en wat lekker. Daarbij geeft Anna Jones heel veel handige tips en leuke ideetjes. De recepten nodigen echt uit tot uitproberen. En het ene recept is nog leuker om te maken dan het andere, vooral omdat het er allemaal zo gemakkelijk te maken uitziet. De recepten zijn vegetarisch, maar zo gevarieerd dat zelfs de meest verstokte vleeseter verrast zal zijn.  Anna maakt volop gebruik van hippe ingrediënten als dadels, zoete aardappels, speltmeel, kikkererwten en avocado’s.

Het recept van Turks platbrood uit de koekenpan heb ik zelf al een paar keer gemaakt. En ik ben heel blij dat we het met al onze lezers mogen delen.

Ingrediënten

voor het platbrood
200 g speltmeel, plus extra om te bestuiven
1 theelepel bakpoeder
200 g Griekse yoghurt, of 150 ml warm water

voor het beleg
2 rode uien
3 rode paprika’s
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde Turkse chilivlokken
1 groene chilipeper
een kleine bos munt

voor de salade
1 rode ui
1 citroen
5 rijpe trostomaten
een kleine bos munt
een kleine bos bladpeterselie
1 eetlepel sumak
1 theelepel harissa of Turkse chilipasta
2 eetlepels granaatappelmelasse
extra vergine olijfolie

 

Bereiden

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Doe alle ingrediënten voor het platbrood in de kom van een keukenmachine en mix met de pulseknop tot er een deegbal ontstaat. Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit in een kom doen, begin aanvankelijk met een vork en daarna met de handen; het duurt wel iets langer.
  • Bestuif een schoon werkvlak met speltmeel en stort het deeg erop. Kneed het een paar minuten tot het een samenhangend mengsel is. Dit is een recept voor platbrood, dat hoef je niet lang te kneden. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en zet er een bord op. Laat het deeg 10-15 minuten rijzen en ga intussen verder met het recept. Het deeg rijst niet zoals ander deeg, maar wordt wel een fractie luchtiger.
  • Verhit voor het beleg een koekenpan op halfhoog vuur. Snijd de uien en rode paprika’s fijn en doe ze met 1 eetlepel olie in de pan. Smoor alles 10 minuten op halfhoog vuur tot ui en paprika zacht en geurig zijn en roer de chilivlokken erdoor.
  • Hak de groene chilipeper en de munt fijn en doe ze met de laatste eetlepel olie in de pan. Roer, neem de pan van het vuur en breng goed op smaak met zout en peper.
  • Maak de salade. Snipper de ui heel fijn en doe hem in een kom met het sap van ½ citroen en een flinke snuf zout. Wrijf alles goed met de hand en laat intrekken. Hak de tomaten grof en snijd de kruidenblaadjes fijn. Doe ze in een kom met de specerijen, granaatappelmelasse en de in citroensap ingelegde rode ui. Breng op smaak met zout en peper en voeg nog een scheutje citroensap en royaal olijfolie toe, zorg dat de smaken in balans zijn.
  • Terug naar het platbrood. Zet een grote koekepan of grillpan (van ca. 22-24 cm doorsnee) op halfhoog vuur. Bestuif het werkvlak en de deegroller met speltmeel, verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Klop het deeg met de vingers dunner uit en rol ten slotte elke deeglap met de deegroller uit tot een 2-3 mm dikke cirkel van 20 cm doorsnee. Bak als de pan heet is elk platbrood 1-2 minuten aan elke kant tot het licht gezwollen is en keer het halverwege met een tang om.
  • Bestrijk het nog hete brood met het ui-chilipepermengsel, en serveer het meteen met enkele lepels salade erop.

Dit recept komt uit

Anna Jones, Een nieuwe manier van koken, Fontaine uitgevers, ISBN 9789059566828, €29,95

 

 

Recepten voor hoofdgerechten