Gezond puzzelen

Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Ik ben van het ‘meten is weten’ en ‘eerst zien, dan geloven’. In mijn vrije tijd lees ik liever vakliteratuur dan een roman en mijn hobby (en gelukkig vaak ook mijn werk) is de huidige stand van de wetenschap in kaart brengen. Ik kick op het grijze gebied tussen een eerste aanwijzing en het definitieve wetenschappelijke bewijs. Al is dat laatste in de voedingswetenschap een zeldzaamheid. Denk maar aan verzadigd vet. Jarenlang was zo goed als iedere wetenschapper ervan overtuigd dat je daarvan hart- en vaatziekten kreeg. Dat in twijfel trekken, was vloeken in de voedingskerk. Maar een recente publicatie zaagt alle poten onder de kerkbanken weg.

Ik word blij als steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen en langzaam maar zeker het complete plaatje beginnen te onthullen. Nieuwsgierig ben ik vooral naar het plaatje van het gezondste voedingspatroon. Is dat de Schijf van Vijf of toch de PuurGezond piramide? Vegetarisch of Oerdis? Mediterraan of Noord-Europees? Tot voor kort vertrouwde ik bij het inkopen doen maar vooral op mijn gezonde verstand, omdat de wetenschap er nog niet uit was. Maar nu ben ik superblij. Een cruciaal puzzelstukje is gepubliceerd door onderzoekers van Yale University. Zeg maar gerust puzzelstuk, want de contouren van de gezondste voeding worden steeds duidelijker. Net als ik vroegen de onderzoekers zich af wat het gezondste voedingspatroon is. En net als ik zijn ze verzot op wetenschappelijke publicaties, gezien de 167 artikelen die ze hebben gelezen. Onder de titel “Can we say what diet is best for health?” hebben ze de wetenschappelijke onderbouwing van 7 voedingspatronen op een rij gezet. Van koolhydraatarm tot vetarm en van vegetarisch tot oerdieet. Ook aan bod komen een mediterrane voeding en een voeding met weinig snel opneembare koolhydraten (een lage glycemische index). Uiteraard zijn ze de Amerikaanse versie van de Schijf van Vijf niet vergeten.

De winnaar? Niet 1 van deze 7… Volgens de Yale-onderzoekers is er de meeste wetenschappelijke onderbouwing voor een voeding, bestaande uit minimaal bewerkte, natuurlijke producten. Ze adviseren mensen te kiezen voor écht eten, met nadruk op plantaardige producten als groenten, fruit, noten, zaden en volkoren granen. Als je kiest voor natuurlijke voedingsmiddelen, dan hoef je je geen zorgen te maken over vet, zout of vitamines. Echt eten bevat als vanzelf de goede voedingsstoffen, zo stellen de onderzoekers. En zo blijkt dit puzzelstukje ineens te leiden tot een wel heel bekend plaatje.